Menu 

Gradski bazeni su puni hlora, a deca imaju tu naviku da u vodi ostaju “dok ne poplave”. Preveliko izlaganje kože hloru nije dobro za zdravlje i zato poštujte ova 3 pravila kada ste na kupanju u hlorisanim bazenima.

Kada se malo bolje zadubite u temu, zaključite da je bolje izabrati čista jezera i reke kao najbolja kupališta. Zašto?

Zato što su bazeni obično pretrpani, ponekad se voda hloriše i više nego što je dozvoljeno, jer se, nažalost, kupači ne ponašaju uvek po pravilima. Zato nivo dezinfekcije ponekad prelazi dozvoljenu granicu.

U nedozvoljenim granicama hlor šteti koži, pa i zdravlju celog organizma. Može da izazove svrab, crvenilo u očima (iritirane oči), suvu kožu i štetan je ukoliko predugo boravite u takvoj vodi. Evo šta trebate uraditi, posebno kada su deca u pitanju.

Na otvorenom

zaštita od hlora u bazenimaizvor: http://panviman-group.deviantart.com

Kao što smo već i naveli najbolja je opcija da se kupate i plivate na jezerima, rekama, u moru, pa i bazenima sa morskom solju. Izbegavajte i zatvorene bazene, jer sa njima ne samo da ste izloženi hloru nego i pojačanom isparavanju. Čak i sa dobrom ventilacijom, isparavanja hlora zadržavaju se bliže površini vode nego na otvorenim bazenima, pa ih i više udišete dok plivate. Na taj način možete iritirati pluća i pogoršati astmu.

Naravno, nisu ni sva jezera i reke čiste, pa ni mora. Uvek dobro proverite kupališta i pazite na decu da ne odlutaju.

zaštita od hlora u bazenima

Tuširanje

Ukoliko se kupate na bazenu neka vam praksa bude da se istuširate pre i posle plivanja. Tuširanjem pre plivanja na neki način stvarate zaštitnu barijeru i štitite makar malo telo od hemikalija koje bi vaša koža mogla upiti. Kada izađete iz vode, obavezno se istuširajte da biste saprali višak hlora. Gradska voda iz tuševa je takođe hlorisana, ali ni blizu kao ona u bazenima. Nakon tuširanja hidratizujte kožu.

zaštita od hlora u bazenima

Vitamin C

Hlor je oksidacioni agens, a vitamin C deluje deoksidirajuće bilo da ga uzimate oralno ili nanosite na kožu i čuva vas od štetnog dejstva hlora. Na bazenu je najbolje da povremeno za osveženje koristite rastvoren vitamin C u filtriranoj vodi (bilo bi idealno kada bi ste se sa tom tečnošću mogli okupati), ili mešavinu svežeg soka limuna i filtrirane vode. Nakon tuširanja pošpricajte telo sa ovom smesom i dobićete prirodni zaštitni sloj koji vas štiti u bazenu.

Kako se vi štitite i oporavljate od hlora? Na kojim se kupalištima rashlađujete?

Pogledajte i tekst Lekovi protiv opekotina iz kućne radinosti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Šargarepa je povrće za koje svi znamo koliko je zdravo i koliko lekovitih svojstava ima. Ako se još uvek dvoumite, evo nekoliko, više nego dobrih razloga zašto bi trebalo jesti što više...