Menu 

Dolaskom proleća naše telo vapi za salatama. Obično na sto stavljamo zelenu salatu i mladi luk, ali šta bi bilo da probamo maslačak, koprivu, bokvicu?

Dovoljna je mala količina svežeg bilja da bi smo ojačali organizam, da bi smo se osećali bolje, snažnije, zdravije. Ako ste u mogućnosti da pronađete ove biljke u čistom okruženju (a, čak ih ima i na nekim tržnicama), onda je vreme za savim nove salate – novo kulinarsko iskustvo, koje bi cenili i najveći majstori poznatih restorana sveta.

Maslačak

List maslačka je gorkog ukusa, ali je odličan za jetru i mokraćnu bešiku, a posebno je dobar za gušteraču zbog prisustva inulina. Možete krajem leta zamrznuti, u porcijama, listove maslačka i koristiti ih tokom zime kao salatu. Postoji mnogo recepata za salatu od listova maslačka, a mi vam donosimo jedan od najzdravijih.

Sastojci: 500 g maslačka, 2 limuna, 10 čenova belog luka, vezica peršunovog lišća, decilitar ulja, so

Priprema:

Maslačak dobro oprerite i stavite u posudu. Posebno napravite marinat od sitno iseckanog belog luka, ulja, soli i soka od limuna. Tako pripremljenim marinatom preliti maslačak i staviti da stoji dva sata u frižideru.

Kopriva

“Žaru” možete pronaći na gotovo svakoj tržnici. Odlična je zamena za špinat, puna je željeza. Mnogi nutricionisti savetuju da je bilje najbolje jesti sveže. To, naravno, važi i za koprivu. I, ne brinite, neće na vaša usta delovati kao meksička papričica. Zato, kod pripreme salate ubrano lišće morate preliti mlakom vodom i ocediti. Ali, to nipošto ne smije biti ključala voda i ne biste je trebali dugo natapati. (Koristite gumene rukavice)

Sastojci: 100 g vršaka mladih kopriva, 1 glavica crnog luka, majoneza, so

Priprema:

Koprive sitno iseckati ili samljeti u blenderu, pomešati sa iseckanom malom glavicom crnog luka, posoliti po ukusu i preliti majonezom. Ipak, ne preterujte sa sirovom koprivom, jer u većim količinama može štetno delovati na bubrege.

Bokvica

Iako nam je bokvica najpoznatija kao odličan lek za zarastanje kožnih rana, njen list i koren se koriste i za pripremu salate. Ukus je blag, a sadrži mnoštvo dobrih stvari tako potrebnih našem organizmu – vitamin C i provitamin A, fitoncidi i soli kalijuma. Preporučuje se da listove pomešate sa lišćem maslačka, začinite bundevinim uljem, limunovim sokom i morskom solju.

Recept
Ime Recepta
3 ne tako obične prolećne salate
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 28 Review(s)
Piši!
Širi dalje!
3 komentara
  1. Saznajte koliko je zdravo jesti divlju hranu poput kopriva i gljiva. - LifePress magazin

    […] Napravite svoje supe u kockicama, Napravite pivo od kopriva, Sezona je kopriva! Iznesite ih na sto, 3 ne tako obične proljećne salate, Vino od […]

  2. 7 najjeftinijih namirnica, koje spadaju u superhranu | LifePress magazin

    […] (gljive, bilje – poput sremuša ili listova maslačka za salatu. O tome smo pisali OVDE i OVDE) i kupujte na tržnici sezonsko […]

  3. Sezona je kopriva! Iznesite ih na sto | LifePress magazin

    […] (Saznajte kako da napravite salatu sa mladim koprivama, ali i sa maslačkom i bokvicom) […]

Napišite komentar

Zdravlje

Način na koji kucate po tastaturi ne otkriva samo koliko ste vešti kad je u pitanju rukovanje računarima već otkriva i mnoge tajne vezane za vaš mozak. Grupa naučnika iz Masačuseca...