Menu 

Ne samo zbog kilograma, šećer bi trebalo da izbacimo iz ishrane iz mnogo drugih razloga, a mi vam danas donosmo neke za koje možda niste znali.

Kad god imamo problema sa kilogramima, prvo što ćemo iz ishrane izbaciti jeste šećer, ali nije samo višak kilograma razlog zašto bismo se trebali odreći šećera. Mi vam donosimo nove razloge zašto treba da ga izbacite.

Najveći problem je što se krije i u hrani, koju nam žele proturiti pod zdravu, pa mi u organizam unosimo puno više šećera nego što mislimo. Evo kako šećeri u industrijskoj hrani deluju na naš organizam.

Zašto da prestanete jesti šećer?

13%  od ukupnog dnevnog unosa kalorija unesemo putem industrijski dodanih šećera, što je oko 60 kilograma godišnje. Kad to podelimo na dnevne doze uveliko smo premašili preporučene količine, a ne bi trebalo da unesemo više od 6 kašičica žene i 9 muškarci. Gde se kriju? Umaci za salatu u većini slučajeva nisu slatki, ali su prepuni šećera, čak ih više ima u onima na kojima piše da su niskokalorični. Ako vam se ne da praviti svoj preliv za salatu (ovde ćete naći osnovni recept za salatni umak) tražite onaj koji ima oznaku organskog porekla i sa napomenom da nema dodanih šećera.

Previše šećera može da šalje krive signale vašim hormonima gladi, koji vam mogu slati poruke da ste gladni čak i kad niste, a sve zbog fruktoze. Velike količine šećera se kriju i u hlebu i to ne samo u belom, nego i u onom od celovitog zrna. Čak 2 g nalazi se u svakoj šniti hleba, zato pripazite koliko hleba jedete.

Još jedan razlog zašto ne biste trebali unostiti šećere jeste taj što su oni jedan od glavnih uzročnika ubrzavanja starenja. Stručnjaci kažu da fruktoza, oni slatki molekuli u šećeru su sedam puta opasniji od glukoze, oni oslobađaju slobodne radikale, koji oštećuju zdrave stanice organizma, uzrokuju mnoge bolesti kao što su dijabetes i srčana obolenja i ubrzavaju proces starenja. Šećeri se kriju i u kupovnim paradajz sosevima, zato neka vam ne bude problem da pravite sos od svežeg paradajza.

Sa godinama nam se pored što se „gužva“, menja i boja kože, a tome šećeri uveliko doprinose. Oksidativni stres našu kožu čini smeđom, a preteran unos šećera ovaj proces ubrzava, pa nam se pojavljuju smeđe mrlje i crvenilo po licu.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Obično se tvrdi da vlasnici kućnih ljubimaca imaju ispunjeniji život nego oni bez krznatih čupavaca. A neka istraživanja ukazuju da se uz pomoć ljubimaca možete lakše “odlepiti” od društvenih mreža. Piši! Širi...