Menu 

Kad god se uz riječ dijeta spomene izgladnjivanje ili strogi post većina nas izgubi volju i želju za držanje iste. Danas vam pričamo o dijeti isprekidanog posta (Alternate day fasting – ADF), njenim prednostima i manama.

Izgladnjujućim dijetama se najčešće podvrgavaju oni koji žele izgubiti kilograme u veoma kratkom vremenskom periodu i to obično pred neki važan događaj ne kome žele zablistati. Ova dijeta o kojoj vam danas pričamo podrazumeva na neki način veoma rigorozni post, ali svaki drugi dan. Pojedina istraživanja su pokazala da može biti efikasna ne samo za skidanje kilograma već i za poboljšanje zdravlja.

Izgladnjivanje – rigorozni post

Dijete koje podrazumevaju rigorozni post možda nisu najsigurnije i najpraktičnije, ali svakako su efikasne i uz pomoć njih ćete sigurno izgubiti kilograme. Neki ove dijete koriste za mršavljenje dok drugi samo žele da urade detoksikaciju celog organizma iako mnogi stručnjaci kažu da naši organi imaju svu potrebnu opremu da to rade sami i da im nije potrebna dodatna pomoć.

Kad postite, telo poseže u zalihe energije da bi obezbedilo potrebnu energiju tako da je gubitak kilograma neminovan, ali pitanje je koliko ćete željenu kilažu uspeti održati, jer nam je organizam programiran da poništi rezultate posta/izgladnjivanja. Kad manje jedete metabolizam će postati sporiji da bi uštedeo energiju što bi kad se vratite na regularan način ishrane moglo rezultirati nakupljanjem kilograma i vraćanjem na staro.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-beautiful-hungry-woman-image10389258

Dijeta isprekidanog posta

Kad je u pitanju ADF dijeta stvari stoje potpuno drugačije. Ova dijeta uključuje isprekidani post što znači da jedan dan jedete šta god želite dok sledeći dan unosite manje od svega 600 kalorija za muškarce i 500 za žene, a najviše čudi to što tokom dana kad možete jesti šta hoćete nema nikakvih ograničenja.

Istraživanja su pokazala da ovakav način ishrane ne samo da će vam pomoći da skinete kilograme već će gojaznima smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Uz pomoć ove dijete smanjićete celokupan unos kalorija što će svakako potpomoći gubitak kilograma.

Iako ne postoje smernice šta bi trebalo da jedete tokom dana kada ne postite, obratite pažnju da obroci sadrže dovoljno voća, povrća, celovitih žitarica, mlečnih proizvoda sa manje masnoće i proteina.

Dijeta za dugovečnost

Pojedina istraživanja su utvrdila vezu između smanjenog unosa kalorija i dugovečnosti jer se na taj način smanjuje rizik od nastanka srčanih obolenja, dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

Druga studija je objavila da preskakanje obroka jednom u mesec dana kao što to rade u mormonskoj religiji uveliko smanjuje mogućnost začepljenja arterija, ali nije dokazano da li je post ono što Mormone čini zdravijima ili celokupan način života.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-hungry-woman-image8671563

Saveti lekara

Pre nego počnete sa bilo kakavim postom trebalo bi da se posavetujete sa svojim lekarom jer ukoliko ste trudni, pijete određene lekove ili patite od dijabetesa, restriktivne dijete nisu najbolji izbor za vas.

Iako se post u mnogim religijama praktikuje vekovima, njegov uticaj na zdravlje i dugovečnost nije sto odsto naučno dokazan, tvrde pojedini stručnjaci. Ako želite krenuti sa postom potrudite sa da unosite dovoljno zdrave hrane i vode.

Kako izgleda ishrana od 600 kalorija dnevno

Ako se pitate šta treba da jedete da biste tokom dana uneli ne više od 600 kalorija donosimo vam predlog za jednodevnu ishranu.

Doručak – šolja gorke crne kafe + 2 tvrdo kuvana jajeta. Možete pojesti i krišku tosta od celovitih žitarica sa malo neslanog putera, šolju kapućina i jedan badem.

Ručak – grilovani odrezak pilećeg belog mesa bez masnoća (90 g) i šolja zelene salate. Isto tako možete napraviti salatu od zelene salate, nemasnog svežeg sira, kuvanim jajetom, paradajzom i šargarepom.

Užina – šolja nezašećerenog crnog čaja sa jednim neslanim krekerom.

Večera – 1 ¼ šolja škampa sa rižinim rezancima daće vam oko 299 kalorija, a možete napraviti i salatu od grilovane piletine i smeđe riže u količini o 1 ¼ šolje.

Tokom dana posta:

  • Bazirajte se na sirovo i povrće kuvano na pari
  • Jedite manje masna mesa i ribu te mlečne proizvode bez ili sa malo masnoće
  • Prerađene šećere u potpunosti izbacite
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar