Menu 

Jeste li ikad čuli za alkalizirajuće dijete pomoću kojih smanjujemo kiselost u organizmu? Mnogi stručnjaci tvrde da bi jedan od najvažnijih sastojaka alkalizirajuće dijete trebalo da bude limun. Otkrivamo vam sve vezano u vezi ovakvih dijeta i uticaju limuna.

Dijete koje alkalizuju krv su dobile na popularnosti u poslednjih nekoliko godina, a iz dana u dan ih sve više preporučuju razni nutricionisti i lekari širom sveta. Ljudski organizam radi da bi održao pomalo alkalni pH balans što čuva opšte zdravlje organizma i kosti čini jakima. Istraživanja su pokazala da pomalo kisele namirnice poput limuna u stvari alkalizuju telo i trebalo bi ih čim više uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

Uloga alkalizirajuće dijete

Iako se o ovakvim dijetama još uvek raspravlja i vode polemike mnogi eksperti iz oblasti zdravlja veruju da je nutritivnost zaista usko povezana sa pH balansom u organizmu. Naime, određena hrana kad se spoji sa probavnim sokovima i kiselinama postaje kisela ili alkalna. Popularne dijete koje se baziraju na isključivo crvenom mesu podstiču ekstremno kisele namirnice i jako su štetne za zdravlje dok su dijete koje se baziraju na konzumaciji limuna i ostalog voća i povrća mnogo pogodnije jer alkalizuju organizam.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Dobrobiti alkalizacije

Kada je vaša ishrana prepuna namirnica poput limuna i ostalog zdravog voća i povrća pH balans organizma ostaje alkalan od čega imamo višestruku korist. Alkalna krv apsorbuje više kiseonika što utiče na raspoloženje i opšte zdravlje. Sa manjkom kiseonika u krvi možete se osećati umorno, a i debljanje je mnogo lakše. Mnogi stručnjaci veruju i tvrde da alkalizacijom čuvamo zdravlje kostiju i sprečavamo oticanje kalcijuma u krvotok već ga zadržavamo u kostima.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Najlakši način da promenite pH vrednost krvi i učinite je alkalnom

Da biste poboljšali pH balans krvi i da biste je učinili više alkalnom potrebne su vam samo male promene u ishrani.

  • Pijte sokove od svežeg povrća u koje ćete dodavati prah od zelene trave i na tajn način ćete dobiti veoma alkalno piće sa kojim bi trebalo da započnete dan.
  • Drugi način jeste da svakodnevno pijete nekoliko čaša vode sa sveže ceđenim sokom od limuna. Limun je veoma kisela voćka, ali kad se probavi i asimilira u organizmu ima alkalno delovanje i zao je on jedna od najboljih alkalnih namirnica u prirodi.
  • Treći način da promenite pH vrednost jeste da jedete suve smokve i grožđice koje spadaju među najalkalnije nanirnice. S druge strane trebalo bi da izbegavate banane jer povećavaju kiselost.
  • Pijte biljne čajeve koji su uz dodatak sveže ceđenog limuna najbolji izbor. Izbegavajte konzumaciju kafe, gaziranih sokova i piva.
Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. NIna

    Postoji recept sa bananama za alkalizaciju tela. Baš sam pre 5 min.pročitala da banane spadaju u bazne namernice…. Kome verovati?

Napišite komentar