Menu 

Šta kada bismo vam rekli da pola litre piva ima gotovo istu kalorijsku vrijednost kao komad pizze? Saznajte koja su to najkaloričnija alkoholna pića.

Iako i vino spada među manje kalorična alkoholna pića može da ima kalorijsku vrednost kao 4 keksića. Rijetko kada razmišljamo o alkoholu kao nečemu opasnom po našu liniju. Ali, ako ste na dijeti i ako pazite na kilograme trebali biste još jednom preispitati koje je to vaše omiljeno piće i koliko je kalorično.

Možete se ponositi što izbjegavate pizzu, što ste danas pojeli zdjelu zdrave salate, a istovremeno pijete kriglu piva? Nije to baš ispravno “dijetalno” razmišljanje.

“Alkoholne” kalorije

Alkoholna pića nastaju fermentacijom i destilacijom prirodnog skroba i šećera. To znači da alkohol sadrži poprilično mnogo kalorija (obično 7 po 1 gramu), gotovo kao čista masnoća.

prijatelji u kafani

To su prazne kalorije, i obično nemaju nutritivnu vrijednost. Neki, doduše sadrže vitamine i minerale, ali često nisu ni malo važni za vašu dijetu.

Ispijanje alkohola takođe smanjuje količinu masti koje sagori vaše tijelo. Naše tijelo uvijek teži da izbaci što prije alkohol i to mu je prioritet, pa su drugi procesi usporeni, pa tako i apsorpcija zdravih nutrijenata i sagorijevanje masti.

Pa koja su to najkaloričnija alkoholna pića

Obično je riječ o nekim pićima koja najčešće konzumiramo: pivo, kuvano vino (slatko), kokteli, topla čokolada, …

Pivo (od 355 ml) ima od 144 do 300 kalorija, kuvano vino (od 150 ml) od 174 do 278, topla čokolada sa alkoholom (od 180 ml) od 204 do 232, … Posebno kalorični su tople mješavine i kokteli.

Maragarita ima 550 kalorija, a pina colada 586 što je u rangu sa kalorijama u brzoj hrani.

Manje kalorija – bolji izbori

devojka pije vinoPreporučuje se da ostavite omiljena kalorična pića, jer ako smanjite količinu ni to neće doneti neke značajane pozitivne promjene kada su u pitanju kalorije. Ako već želite da popijete čašicu dvije radite to mudrije. Pijte “light” verzije alkoholnih pića. Pijte vodu dok pijete alkohol. Pređite na manje kalorična alkoholna pića: kvalitetna buhela vina, šampanjac, rum, votku i mineralnu vodu, džin i dijetalni tonik, … Ako se već ne možete odreći piva birajte kvalitetnija svjetlija piva, izbjegavajte tamna, koja imaju više kalorija.

Alkoholna pića ne kombinujte sa gaziranim sokovima punim šećera samo ćete pogoršati stvari.

Imajte na umu i i ovo: kada popijete više od dva alkoholna pića već ste ušli u “nezdravu” teritoriju. Naučite da se zaustavite. Pijte tokom večeri malo alkoholna, pa malo nealkoholna pića (najbolje mineralnu vodu).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar