Menu 

Mnogi koji žele smršati obično se odluče na dijete koje podrazumevaju brojanje kalorija misleći da je to jedini pravi način. Mi vam danas donosimo nekoliko više nego dobrih razloga zašto nikako ne bi trebalo brojati kalorije.

Jeste li ikad držali dijetu tokom koje ste pažljivo pratili i brojali unos kalorija? Koliko vam je bilo naporno? Jeste li uspeli? Stručnjaci kažu da se nakon ovakvih dijeta kilogrami ekspresno vraćanju, jer brojanje kalorija jednostavno nije delotvoreno i smatra se jednom od najlošijih strategija kad je u pitanju mršavljenje.

Evo samo nekih od sitnica zbog kojih bi trebalo da prestanete brojati kalorije još danas.

Etikete lažu. Pre nego krenete sa brojanjem kalorija treba da znate da čak 20 odsto proizvoda na tržištu nema ispravne podatke na etiketama, što znači da čips ili smoki koji jedete može imati i do 100 kalorija više nego što je napisano.

etikete

Nutritivnost namirnica se manja u skladu sa sezonama. Nutritivne analize namirnica mogu biti korisne, ali one se razlikuju u odnosu na sezonu i mesto na kom su uzgojene. To znači da su svi podaci koje imamo previše uopšteni jer se detajne analize ne vrše. Na primer, paradajz uzgojen u Italiji može imati potpuno drugačiju kalorijsku vrednost od paradajza kod nas, a tome se ne posvećuje dovoljno pažnje.

Telo ne apsorbuje sve kalorije. Najnovija istraživanja su pokazala da ljudsko telo na apsorbuje najmanje 20 odsto kalorija koje unesemo u organizam. Tačan razlog nije otkriven, ali veruje se da ima veze ćelijskim strukturama i načinom na koji telo probavlja hranu. S druge strane telo ne apsorbuje jednako kalorije iz prirodnih namirnica i industrijski prerađene hrane. Pretpostavljate da ove druge upija mnogo uspešnije.

povrće

Brojanjem kalorija često odbacujemo zdravu hranu. Ovo se posebno odnosi na masti koje po navici pored šećera odmah izbacujemo iz ishrane što je zaista pogrešno. Hrana bogata mastima jeste kalorična, ali nam donosi i određene beneficije: male količine nas zaiste, dobro utiču na zdravlje i izgled kože. Nemojte se odricati prirodnih masti koje se nalaze u maslinovom ulju, sirevima i orašastim plodovima samo ih jedite u umerenim količinama.

Brojanje kalorija je previše komplikovano. I na kraju, pored toga što ne donosi dobre rezultate jednostavno oduzima previše vremena i energije.

Umesto da brojite kalorije probajte pratiti neke jednostavne, savete koji će vam sigurno pomoći da jedete zdravije i da mršavite.

  • Slušajte sopstveno telo.
  • Jedite samo onda kad ste gladni.
  • Jedite hrani za koju ste u tom trenutku raspoloženi.
  • Fokusirajte se na jelo,neka vam ništa drugo ne odvraća pažnju dok jedete.
  • Pratite šta vam telo poručuje pre, za vreme i nakon jela.
  • Uvek jedite za kuhinjskim stolom, nikad s nogu i nikad ispred televizora.
  • Dobro sažvaćite i progutajte zalogaj pre nego uzmete drugi.

Neka svaki obrok sadrži više različitih ukusa i tekstura. Mešajte slatko, lano, kiselo, hrskavo i mekano.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar