Menu 

Volumetrics dijeta je jedan od najpopularnijih dijetalnih programa u ovoj godini i sigurni smo da će veliki broj baš pomoću ove dijete pokušati skinuti kilograme i pripremiti se za leto. Jedan od razloga zašto je to tako je sigurno činjenica da na ovoj dijeti možete jesti poprilične koliičine hrane, a i dalje mršaviti. Donosimo vam sve što treba da znate o ovoj dijeti.

Ovaj dijetalni program osmislila je lekarka Barbara Rolls, a za razliku od svih ostalih dijeta koje su uglavnom restriktivne i zahtevaju poprilično odricanje pomoću ove dijete ljudi pronalaze hranu u kojoj mogu uživati ne mareći za količine, a i dalje gubiti kilograme. Rolls kaže da je glavni cilj volumetrics dijete ostati sit, a to nije teško postići ako jedete prevu hranu. Naime, sitost izaziva vrsta namirnice i količina koju pojedete, nikako broj kalorija ili proteina i ugljenih hidrata koje ste uneli tokom obroka. Poenta je da jedete hranu koja će vas zasititi, a da pritom ne unesete veliki broj kalorija.

Ono što je potpuno neverovatno kod ove dijete jeste što ćete u pojedinim slučajevima jesti čak i više nego što ste navikli, a opet ćete gubiti kilograme. Treba napomenuti da pomoću ove dijete nećete izgubiti veliki broj kilograma u samom početku, ovo je više dugoročni plan ishrane čiji rezultati će ostati dugo i kilogrami se neće vraćati.

Šta možete, a šta ne možete jesti na volumetrics dijeti

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Možete jesti gotovo sve što poželite, ali treba da obratite pažnju na broj kalorija u određenoj količini hrane. Hrana koja sadrži visoku gustinu energije obično ima i veći broj kalorija na maloj količini, dok hrana sa manjom gustinom energije obezbeđuje manje kalorija na veću količinu.

U ovoj dijeti namirnice se dijele u četiri kategorije:

  • Prva kategorija uključuje voće, povrće koje ne sadrži skrob (brokoli, paradajz, gljive) i bistre supe.
  • Kategorija dva uključuje razumne porcije celovitih žitarica (smeđa riža, integralna testenina), belančevine, mahunarke i mlečne proizvode sa manje masnoće.
  • U treću kategoriju spadaju sasvim male količine namirnica poput hleba, deserata, sireva i masnijeg mesa.
  • Poslednja kategorija uključuje male porcije pržene hrane, slatkiša, orašastih plodova i masti.

Svakog dana trebalo bi da imate tri obroka, dve užine i jedan desert.

U ovoj dijeti veoma su zastupljene namirnice koje prirodno sadrže dosta vode u sebi, na prvom mestu sveže povrće i voće zato što će vas zasititi bez unošenja velikog broja kalorija. Samo pijenje tečnosti nije dovoljno jer na taj način utolite žeđ, ali ne i glad.

Kad je u pitanju alkohol možete ga piti povremeno u malim količinama, ali treba da znate da alkohol sadrži zaista veliki broj kalorija na zaista male količine i treba da budete posebno oprezni.

Rezultati i trud

Obzirom da je dijetu osmislila žena koja je školovani nutricionista onda ne treba sumnjati u njenu efikasnost i svaki nutricionista će vam preporučiti da se hranite na ovaj način odnosno da smanjite unos kalorija i masti, a da unosite veće količine voća i povrća. Ova dijeta je veoma fleksibilna i bez ikakvih problema je možete prilagoditi vašem načinu života. Sve što treba da uradite jeste da prepoznate kad ste siti i pametno birate hranu koju jedete.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ograničenja. Treba da pripazite na unos hrane koja ima visoku gustinu energije. Na primer, koliko kalorija ima u punom tanjiru povrtne supe, toliko sadrži jedna šestina čizburgera, a na vama je da odlučite hoćete li radije pojesti pun tanjir supe ili zalogaj pljeskavice.

Vežbanje. Tokom dijete možete uključiti lagane vežbice. Na vaš telefon skinite Pedometar aplikaciju i svakog dana pokušajte napraviti 150 koraka više sve dok ne dođete do cilja od 10.000 koraka dnevno.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar