Menu 

Učestale povrede vas zaista mogu sprečiti da vežbate koliko biste hteli. Bez obzira na to da li ste početnik ili veteran u vežbanju, niko nije imun na povrede i svi treba podjednako da se čuvamo. Ako budete poštovali neke od saveta strčnjaka rizik od povreda svešćete na minimum.

Ako redovno vežbate onda sigurno znate da je povrede jednostavno nemoguće u potpunosti izbeći, ipak postoji nekoliko načina da rizik značajno umanjite.

4063167710_febef4047d_z

Budite realni po pitanju svoje snage. Većina povreda nastaje jer ljudi jednostavno nisu svesni koliku snažni, odnosno slabi. Ako ste početnik, treba da počnete sa nekim laganijim vežbama i da se ne forsirate previše do nekog zavidnog nivoa i forme treba da stignete postepeno.

Uvek se zagrejavajte. Nije važno koliko će vam trajati trening, nikada, ali baš nikada ne preskačite zagrevanje jer se na taj način mogućnost povreda značajno smanjuje. Isto tako važno je i da se nakon svakog treninga istegnete.

Nabavite pravu opremu. Ako se vaše vežbanje uglavnom svodi na trčanje onda uložite u dobre patike, isto tako važno je da ako dižete utege nabavite posebne rukavice i pazite u kom položaju su vam leđa, što znači da to treba da radite pred ogledalom.

6232783107_20d26da68d_z

Dozvolite telu da se oporavi. Bol koji osećate dan nakon treninga uzrokuje mikroskopsko pucanje vlakana u mišićima. Da bi te pukotine zacelile mišići treba da se odore. Nemojte forsirati mišiće ako vas baš bole. Ako mišići bole duže od četiri dana onda je možda u pitanju ozleda.

Pijte dosta voda pre, za vreme i nakon treniga, loša hidratacija može povećati rizik od povreda.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar