Menu 

Ako ste cele godine bili zaista disciplinovali, redovno ste vežbali, zdravo se hranili i pazili na sVaku unesenu kaloriju onda bi zaista bilo šteta da to sve propadne zarad nekoliko dana uživanja u iću i piću tokom praznika. Zar ne? Donosimo vam veoma korisne savete kako da izbegnete debljanje tokom praznika.

Sa jakom voljom i dobrim planom ovog januara možete proći i bez nekoliko kilograma viška sa kojima ćete se u februaru boriti. Sve je stvar volje, dobre organizacije i ciljeva koje si postavite, Mi smo tu da vam pomognemo sa savetima.

Napravite plan i postavite cilj. Ako imate tačan plan ishrane i vežbanja nemojte ga se odricati ni tokom praznika. Redovno vežbajte i uživajte u prazničnim delicijama poštujući pravila svoje dijete. To nikako ne znači da jedete rižu na vodi dok drugi uživaju u ukusnim pečenjima i salatama. Potrebne su vam male izmene i modifikacije.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pametno varajte. Dozvolite sebi da uživate u svim onim divotama koje se obično služe za praznike, ali pazite na porcije, ne preterujte sa količinama. Isto tako nemojte se voditi mišlju kako bi trebalo da se opustite jer su praznici. Bolje bi bilo da varate po malo čitave godine nego da se prejedate i preterujete tih mesec dana.

Budite aktivni svaki dan. Ako tokom praznika nemate vremena da odradite standardni trening onda se potrudite da se krećete najmanje 30 minuta dnevno. Neka to bude brza šetnja, trčanje ili neke intenzivne vežbe koje možete raditi kod kuće bez posebnih sprava. Ako ćete tokom praznika skraćivati vreme treninga, nemojte se odreći dizanja utega, jer mišići pomažu pri sagorevanju kalorija. Radije se odreknite kardio vežbi i fokusirajte se na aerobne vežbe koje uključuju tegove.

Uravnotežen unos makronutrijeneta. Nemojte u potpunosti da izbacujete niti jendu grupu hrane iz upotrebe jer ćete stalno biti gladni pa ćete jesti i kada za to nema nikakve potrebe. Kad ste gladni jedite kombinaciju proteina i povrća koji će vas najbolje zasititi.

Ograničite upotrebu alkohola. Naša preporuka vam je da radije pojedete kolačić više nego da popijete čašu vina više. Prevelik unos alkohola ima važnu ulogu u debljanju.

Pijte puno vode. U većini slučajeva se prejedamo zato jer smo na granici dehidracije i žeđi. Pijte dosta vode koja će vam stvoriti osećaj sitosti, bićete hidrirani i manje ćete jesti.

Jedite redovno. Ako tokom pripreme praznične gozbe preskačete obroke preti vam katastrofa. Bez obzira na količinu posla koju morate obaviti pobrinite se da redovno jedete.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Izbacite nezdrave grickalice iz kuće. Nikada ne pravite zalihe slatkiša i nezdravih grickalica posebno ako planirate puno vremena provesti u kuhinji.

Perite zube pre obroka. Možda vam zvuči smešno, ali ovaj trik će vam smanjiti apetit i sigurno nećete pojesti količinu hrane kao i obično.

Obucite svoju omiljenu usku haljinu na proslavu Nove godine ili Božića. Ako se spremate na novogodišnju ili božićnu zabavu onda obucite jednu od omiljenih uskih haljina i hlača koje vam stoje kao salivene ali su vam knap. U tom slučaju sigurno ćete paziti koliko ćete pojesti da biste mogli nesmetano disati. Ovo je onaj poslednji ekstremni savet ako niti jedan savet za samokontrolu ne upali.

Želimo vam srećne i mršave praznike!

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Snežana Savković Aleksandrović

    Al ste vi zalutali.. ili vas neko hakovao :D

Napišite komentar