Menu 

Pripremate svečanu večeru i ne biste se puno „bakćali“ oko deserta? Idete kod nekog na večeru, a ne znate šta biste poneli?

Napravite čokoladne tartufe, poznatu francusku slasticu koja može da se napravi dan ranije, nema preterano puno posla oko nje, a ukus je senzacionalan.

Ova delcija ime je dobila po svom nepravilnom obliku koji podseća na tartufe.

Iako su Belgijanci i Švajcarci poznatiji što se tiče čokolade, ovu slasticu je izmislio francuski slastičar Lui Dufur, koji krajem godine nije imao dovoljno namirnica za slastice, a nije hteo da kupuje od svojih konkurenata, pa je od ostataka napravio ono što danas poznajemo kao čokoladni tartuf.

Da biste napravili ovu slasticu potrebno vam je:

– 200 g kvalitetne čokolade (najmanje  60 % kakaa)

– 50 g maslaca

– 100 ml vrhnja za kuvanje

– 200 g čokolade za kuvanje

– 50 g kakaa u prahu

200 g čokolade izribajte na krupno rende. U lonac stavite vrhnje za kuvanje i maslac, zagrejavajte do tačke ključanja, čim baci prvi ključ, prelijte vrhnje preko čokolade i mešajte dok se smesa ne sjedini.

Ostavite smesu da se hladi, prvo na sobnu tempertauru zatim u frižider. Dok se smesa hladi, istopite preostalu čokoladu na pari.

Od ohlađene smese oblikujte kuglice veličine oraha, umočite ih u čokoladu za kuvanje, a zatim u kakao u prahu.

Voila!

Recept
Ime Recepta
Tartufi, ali oni čokoladni
Objavljen
Vreme Pripreme
Vreme Kuvanja
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 41 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Dugi niz godina kafa je predmet brojnih istraživanja, a nerijetko su rezultati koje dobijamo dijametralno suprotni. Tako danas možete pročitati da je kafa kancerogena, a već sutra da je izuzetno dobra za zdravlje....