Menu 

Ne postoje tačna pravila kako da zamenite šećer medom, ali neke smernice su korisne da biste dobili savršen desert. Mi ih donosimo.

Šećer je uvek bolje zameniti medom, kada god to možemo (pročitajte i 4 razloga da izbacite šećer iz ishrane). Međutim, ta zamena je obično stvar ukusa, jer neki zamenjuju šećer medom u odnosu 1:1, a drugi jednu šolju šećera sa ½ ili 2/3 šolje meda. Obično se, ako je med tečan, smanji i količina drugih tečnih sastojaka u receptu za ¼ šolje po jednoj celoj šolji meda, koju upotrebite.

Savetuje se i da u receptima sa takvim zamenama smanjite malo temperaturu u odnosu na preporučenu da biste sprečili da kolač previše i prebrzo porumeni i dodate ¼ kašičice sode bikarbone na svaku upotrebljenu šolju meda u smesi.

Razlike i smernice

Med dodaje više vlažnosti samoj smesi i teži je od šećera. Daje poseban, drugačiji ukus finalnom proizvodu i zbog njega deserti brže dobiju smećkastu boju.

Ako u receptima samo zamenite šećer medom u istoj količini verovatno ćete dobiti lepljiv i “gnjecav” kolač, zato pročitajte dobro koji su vam drugi sastojci, koji mogu da upiju višak tečnosti koja dolazi sa medom, pa količinu tih sastojaka u receptu povećajte. Ali, možete i smanjiti količinu nekih tečnih sastojaka.

Morate paziti i na to da u jednu šolju stane oko 250 gr šećera, ali zato 340 gr meda, kao i da med ima poseban ukus, koji se možda neće slagati baš uz sve druge sastojke i u svim receptima.

Sa medom dolazi i određena doza kiseline u receptu, koju morate neutralizovati sa sodom bikarbonom (obično, kao što smo naveli ¼ kašičice ili manje).

Pite, kolači, keksići, mafini

Koristite 3/4 šolje meda umesto 1 šolje šećera, smanjite druge tečne sastojke za polovinu na svaku šolju meda koju dodate. Smanjite malo temperaturu u odnosu na preporučenu kada pečete.

Konzerviranje (džemovi, želei, …) i kuvanje

U ovim slučajevima zamenjujete šećer medom u odnosu 7/8 šolje meda umesto 1 šolje šećera. Ne menjate količinu drugih tečnih sastojaka.

Druge zamene

Ako zamenjujete melasu ili sirupe sa medom koristite iste količine, ali preporučuje se da smanjite količinu drugih zaslađivača u receptu.

Evo i jednog recepta sa medom – Zdrave krofnice iz kalupa.

Sviđa nam se
Autor
Adrijana Veselinović
Datum
Ime
Kako da zamenite šećer medom u receptima
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Peciva i Testa

Slasni, hrskavi, sočni, medeni – ovi mafini od zobenih pahuljica su super zakuska i odlični za doručak, a pravite ih u samo par koraka.