Menu 

Pečenje torti i kolača je kao ljubavna veza, prava količina sastojaka i truda i dobićete harmoničnu vezu, ali ako budete lenji i išli prečicama sve može krenuti po zlu. LifePress magazin vam donosi 6 pravila za savršenu tortu.

Ako pravite tortu i nešto krene po zlu veoma je važno da sami shvatite gde ste pogrešili. Mnogo je stvari koje možete uraditi da biste postali vrsni poslastičar, ali je isto tako mnogo loših navika i sitnica koje bi vam mogle upropastiti sav trud. Pročitajte šta je uzrok najčešćih problema kad su torte i kolači u pitanju.

Testo je pretvrdo

Uzrok tome leži verovatno u previše šećera, previše tečnosti ili premalo mućenja, a ne u previše brašna, ako ste prvo na to pomislili.

Rešenje: Dobro izvažite sve sastojke, proverite da li su vam soda bikarbona ili prašak za pecivo dovoljno sveži i obavezno proverite da li je rerna dovoljno zagrejana. Torte koje se sporo peku imaju veću šansu da budu tvrde i da se ne dignu.

Rupe i tuneli u biskvitu

Ovo može biti problem ukoliko treba da presečete biskvit za filovanje. Problem za rupe leži u previše miksanja smese. Naravno rupice možete uvek zamaskirati filom, ali je ipak bolje da ih sprečite.

Rešenje: Ako vam se u receptu kaže da testo mešate varjačom ili penjačom, nemojte koristiti mikser nego si dajte truda ili skratite vreme mešanja električnim mikserom. Neka vam svi sastojci (jaja, mleko, tečnosti) budu na sobnoj temperaturi.

Biskvit je suv

Jedan od razloga što je biskvit previše suv jeste višak sastojaka koji upijaju tečnosti (brašno, gustin, kakao), a drugi da ste ga prepekli.

Rešenje: Izvažite sve sastojke u gram, kad je pečenje torti i kolača u  pitanju „odokativne“ metode nikako ne dolaze u obzir. Izbegavajte da šoljama za merenje da grabite suve sastojke, jer će se uvek višak zalepiti za šolju koji će ispati u smesu. Grabite kašikom, pa sipajte u šolje za merenje, možda je to malo više posla, ali isplatiće se. Da biste izbegli da se biskvit prepekne budite stalno na oprezu je svaka rerna je drugačija. Prvi od znakova da treba da proverite da li je biskvit pečen jeste kad se krajevi povlače od kalupa, tad je vreme za test sa čačkalicom. Da li je biskvit pečen kako treba proverićete i tako što ćete malo pritisnuti vrh rukom, a on će se odmah vratiti u prvobitni položaj.

Težak biskvit

Ovde je opet reč o previše mešanja električnim mikserom ili imate krivu vrstu brašna.

Rešenje: Čim počnete spajati suve i mokre sastojke gluten počne da se oslobađa, a gluten nikako nije dobar za testo. Zato mešajte što manje, jer ćete tako aktivirati manje glutena.

Torta puca kad je vadimo iz kalupa

Potrebno je da vašu tortu ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi pre nego je izvadite iz kalupa. Najlakši našin da sprečite pucanje, jeste da na dno kalupa stavite masni papir tako ćete biti sigurni da će izaći vani u jednom komadu, a nije zgoreg ni oštrim nožićem odvojiti rubove od kalupa, za svaki slučaj.

Da sumiramo:

  • Uvek namastite kalup i prekrijte ga masnim papirom.
  • Neka se rerna dobro zagreje pre nego stavite biskvit da se peče.
  • Kalup stavite na sredinu rerrne, osim ako recept ne zahteva drugačije.
  • Biskvit pecite u veličini kalupa koja je navedena u receptu.
  • Ne pokušavajte uduplavati sastojke.
  • Koristite sveže sastojke.
  • Ne menjajte sastojke po sopstvenom nahođenju, osim kad su u pitanju začini.
  • Sad kad znate sva pravila ispecite tu savršenu tortu!
  • Torta od šargarepe je sjajan način da primenite sve što ste naučili.
Sviđa nam se
Autor
Jelena Računica
Datum
Ime
Pravila za savršenu tortu
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Peciva i Testa

Ako volite eksperimentisati sa domaćim testima, hlebovima i pecivima onda obavezno probrajte napraviti ovaj upleteni hleb sa pestom. Recept