Menu 

Kokosovo ulje je označeno kao najzdravija masnoća za kuvanje i ako do sad niste što pre bi trebalo da ga uvrstite u pripremu svojih jela, a mi ćemo vam reći kako da kuvate sa kokosovim uljem.

Donedavno se kokosovo ulje smatralo lošom masnoćom i nije se svrstavalo među zdravu hranu sve dok nije otkriveno kako kokosovo ulje poboljšava probavu, podiže nivo energije i puno je sigurnije za zdravlje od ulja koje inače koristimo.

Jedan od razloga zbog kojih je kokosovo ulje bilo na lošem glasu jeste činjenica da sadrži zasićene masti, ali te zasićene masti ne samo da povećavaju nivo lošeg već i dobrog holesterola. Kokosovo ulje bi trebalo da koristite jer dokazano povećava otpornost organizma na pojedine viruse i bakterije, poboljšava rad metabolizma i štitne žlezde, poboljšava probavu i hidratizuje kožu i kosu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-coconut-oil-organic-flakes-wooden-background-healthy-vegan-cooking-eating-image38556929

Šta treba da znate o kokosovom ulju pre upotrebe

Kokosovo ulje je na sobnoj temperaturi u čvrstom, ne u tečnom stanju. Neke vrste ulja imaju prepoznatljivu aromu kokosa, dok je nekima ukus potpuno neutralan. Kao i kod ostalih ulja postoje organske i neorganske varijante, a ako ga kupujete po prvi put kupite ga u bio šopovima, prodavnicama zdrave hrane ili biljnim apotekama. U tom slučaju možete biti sigurni da ste izabrali na pravi način.

Pečenje sa kokosovim uljem

Ako planirate peći kolače i standardne masnoće koje u tom slučaju koristite zameniti kokosovim uljem znajte da  navedene količine masnoće u receptima (putera, margarina, ulja) menjate jednakom količinom kokosovog ulja. Imajte na umu da kokosovo ulje nije stabilno kao ostale masnoće i da se veoma lako topi i zato ga mešajte sa namirnicama koje su u potpunosti ohlađene na sobnoj temperaturi.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-coconut-oil-image21878033

Kuvanje sa kokosovim uljem

Kad je u pitanju kuvanje slanih jela, upotreba kokosovog ulja je više nego jednostavna jer ga koristite na identičan način kako biste koristili puter, biljno ili maslinovo ulje. Tačka ključanja kokosovog ulja je 176 C što je porilično visoka temperatura, ali ga ipak izbegavajte za prženje u „dubokom ulju“.

Sviđa nam se
Autor
Kako da kuvate sa kokosovim uljem
Datum
Ime
Upotreba kokosovog ulja u ishrani
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar