Menu 

Sigurno ste prelistavajući recepte na engleskom jeziku naišli na spravicu naziva “slow cooker” ili “sporo kuvalo”. Mi vas danas upoznajemo sa osnovama kuvanja uz pomoć ove veoma korisne sprave.

Ovo kuvalo je poprilično kabasto i verovatno će vam zauzeti puno mesta u huhinji, ali kad otkrijete sve čari i načine na koje vam može pomoći verovatno ga se nikad nećete odreći. Upotreba ovog kuhinjskog pomagala je veoma jednostavna, a osnovna uputstva kako namestiti temperaturu, kad dodati začine i ostalo, verovatno ćete naći u uputstvu za upotrebu.

Kako kuvati sa sporim kuvalom

Ako ste kupili ili dobili sporo kuvalo, obavezno pročitajte članak koji će vas upoznati sa principima rada i savetima koji će vam biti od koristi.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-beef-stew-image17474663

Napravite mesta. Sjajna stvar kod ovog kuvala je što ga bez problema možete uključiti i otići na kafu ili u šetnju, a njega pustiti da obavi sav posao, ali treba da obratite pažnju na nekoliko stvari. Pošto stranice kuvala mogu poprilično da se zagreju, odmaknite ga najmanje 15 centimetara od zida ili ostalih predmeta. Dno je potpuno osigurano i ne može oštetiti radni sto, ali ako vas brine možete ga postaviti na žicu za hlađenje.

Proučite recept. Iako većina recepata sa sporim kuvalom zahteva tek da operete i naseckate povrće i meso pa sve stavite u kuvalo, ukus ćete pobooljšati ako povrće pre stavljanja u kuvalo malo prodinstate.

Pametno napunite kuvalo. Kuvalo nikako nemojte pretrpavati jer nećete dobiti dobre rezultate. Za najbolji rezultat šerpu napunite najviše do tri četvrtine, a ako se u receptu traži da sipate tečnost, količina ne bi trebalo da prelazi polovinu šerpe jer će tokom kuvanja ispariti veoma malo tečnosti.

Ispravno stavite poklopac. Ako poklopac ne leži pravilno, hrana se neće pravilno ni dobro skuvati. Kad stavite poklopac kako treba para ne bi trebalo da izlazi ni sa jedne strane. Ako vam je poklopac nekoliko puta pao na pod, iskrivio se ili ima udubljenja za vreme kuvanja ga prekrijte aluminijumskom folijom da sve dobro zapečatite.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-slow-cooker-image13368630

Namestite temperaturu. Ako namestite kuvalo na nižu temperaturu, ručku će biti potrebno 8-10 sati da se skuva, dok će na višoj temperaturi biti potrebno između 4-6 sati jer će kuvalo brže dostići potrebnu temperaturu. Temperatura kuvanja je uvek ista, razlika je jedino u vremenu u kojem će kuvalo dostići tu temperaturu, to podešavate.

Jedan od luksuza koje donosi ovo kuvalo je to što ne treba da mešate, proveravate, smanjujete ili pojačavate temperatutru, jednostavno sve namirnice stavite u posudu i odmorite, čitajte, knjigu, prošetajte, popijte kafu, a kuvalo će sve samo odraditi. U pojedinim receptima ćete neke namirnice morati dodati pre samog kraja kuvanja, ali ni to ne bi trebalo da bude problem.

Sviđa nam se
Autor
Kako koristiti "sporo kuvalo"
Datum
Ime
Kuvanje sa "slow cooker"
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar