Menu 

Avokado je namirnica koja je za naše uslove poprilično skupa i upravo iz tog razloga je veoma važno da naučite kako da je pravilno čuvate i koristite i kako da odaberete najbolje plodove.

Ovo bogato tropsko voće je poznato i pod nazivom aligatorska kruška zbog svog oblika i kore koja podseća na kožu aligatora. Postoje dve vrste avokada, Hass koji je ovalnog oblika, tamno ljubičaste debele kože sa neravninama i Fuerte, nama puno poznatija vrsta sa tankom glatkom korom tamno zelene boje. Obe vrste avokada imaju bogatu puterastu teksturu i pomalo su orašastog ukusa.

Avokado se najčešće koristi za razne umake, salse i salate. Savršen je za jutarnji smoothie jer će mu dati kremastu teksturu, a možete ga jednostavno posoliti, nakapati sa malo limunovog soka i pojesti za doručak uz parče tosta.
Donosimo vam savete kako da odaberete najbolje plodove i kako da im produžite rok trajanja.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-avocado-tree-big-green-ready-to-be-picked-image36983296

Kupovina

Birajte plodove avokada koji su poprilično teški za svoj veličinu. Proverite da na kori nema nikakvih mrlja, udaraca ni mekanih mesta. Većina plodova koji se kupuju u prodavnicama su uglavnom nezreli i zato birajte takve tvrđe, nipošto nemojte kupovati mekane plodove koji su previše zreli. Prema boji kore ne može se odrediti da li je plod zelen ili zreo.

Čuvanje

Avokado čuvajte u papirnatim kesama na sobnoj temperaturi od dva do četiri dana. Na ovaj način blokirate gas etilen koji izaziva trulenje. Zreli avokado čuvajte u frižideru 2-3 dana. Kada avokado presečete, pošpricajte ga limunovim sokom da ne bi promenio boju. Ako na avokadu koji ste tek presekli primetite tamne delove isecite ih pre konzumiranja.

Priprema

Avokado se koristi uglavnom u sirovom oliku, kad se termički obrađuje gubi sav svoj ukus koji je i inače porilično blag i neutralan. Presecite avokado na pola, vertikalno napravite rez oko koštice. Okrenite strane i jednostavno ih odvojite. Košticu izvadite tako da je udarite oštricom noža i jednostavno povučete napolje. Nakon toga kašikom jednostavo odvojite mesnati deo od kore. Pre toga možete naseći avokado dok je još u kori na kockice ili trakice pa kasnije samo izvadite delove kašikom.

Pogledajte video:

Nasecite avokado na toplu salatu od piletine ili ga izmiksajte zajedno sa majonezom i napravite fenomenalan preliv za sendvič, a možete probati i ovaj sjajan recept za doručak  “Jaja pečena u avokadu – nešto novo za doručak”.

Sviđa nam se
Autor
Kako kupovati, čuvati i upotrebljavati avokado
Datum
Ime
Saveti za korištenje i čuvanje avokada
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar