Menu 

Imate nekoliko vekni hleba, koji se gotovo osušio, a ne želite da pravite prezle? Postoji par načina da osvežite stvrdnuti hleb i dobijete gotovo novo sveže pecivo.

Ukoliko se na hlebu pojave zelene tačkice i buđ potrebno je da ga odmah bacite, ali ako ste ga greškom ostavili na stolu, van vrećice ili kutije za hleb, on se sigurno stvrdnuo, pa nije ni za tost ni za sendvič. Nije sve propalo. Novu svežinu možete uneti sa jednostavnim trikovima.

Para

Hleb stavite u šupljikavu posudu iznad pare i poklopite. Para u kombinaciji sa toplotom će učiniti hleb ponovo mekanim. Pre nego ga stavite nad paru lakše će vam biti da ga isečete na kriškice. Ali, to može biti malo teže, jer je hleb tvrd i raspada se. Zato je potrebno da dobro zagrejete nož nad vatrom ili uz ringlu i sa tako vrućim nožem secite stari hleb.

Mleko

Možete pokušati i sa mlekom. Kuhinjskom četkicom premažite hleb sa mlekom, pa ga stavite u rernu zagrejnu na 135C na 10 do 15 minuta. Mleko će iznutra omekšati hleb, a zahvaljujući toploti iz rerne dobićete ponovo gotovo svežu hrskavu koricu.

Papirna vrećica

Hleb, peciva, zemičke i kifle možete brzo omekšati i uz pomoć papirne vrećice. Prvo zagrejte rernu na 165C. Stavite tvrdi hleb u vrećicu, pa umotajte otvor da biste je zatvorili. Pokvasite, poprskajte lagano vrećicu hladnom vodom. Tako će površina hleba postati malo vlažna, ali ne i unutrašnjost.

Zagrejavajte hleb u vrećici – u rerni, poprskajte još par putra vodom dok u potpunosti ne omekša. Ukoliko radite sa kriškama ili kiflama biće vam potrebno 5 minuta, a za celu veknu 20-tak.

Izvadite vrećicu služeći se rukavicom, pa lagano odmotajte i izvucite hleb.

Pročitajte i Ideje za nove, začinjene, prezle.

Sviđa nam se
Autor
Kako omekšati stvrdnuti hleb
Datum
Ime
Omekšajte stari hleb
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar