Menu 

Iako su pečeni kukuruzi divni, ali ne želite, valjda, ceo život da provedete jedući, na kampovanju, podgrejavana jela iz konzerve i pečene kukuruze? Evo par saveta kako da obogatite kamperska jela.

Planiranje

Planirajte unapred. Ponesite obavezno gril rešetku, pa na nju možete staviti čak i šerpu, kada formirate dobar žar. Kada kupujete namirnice, ponesite i mnogo povrća, koji komadić slaninice i meso (ako ne preferirate vegetarijansku ishranu). Obavezno ponesite i krompiriće. Samo ih umotate u aluminijumsku foliju i bacite na žar. Neverovatno su ukusni. Ponesite i nešto hrane, koja ne mora da stoji u frižideru, pa i nešto konzerviranog povrća (u zavisnosti koliko planirate da ostanete na kampovanju).

Najbolje bi bilo da u ekipi imate i jednog ribara, jer sveža riba na žaru sa malo maslinovog ulja i belog luka ima fenomenalan ukus. Zato, ne zaboravite začine – so, biber, papriku i druge začine koje volite ili, čak, mešavine začina za gril.

Posudice

Kada odvajate posudice, koje želite da ponesete, razmišljajte praktično. Nosite one, koje staju jedne u druge (jer tako zauzimaju manje prostora), ali i plastične vrećice sa zatvaračem. Naime, u njima možete bez problema izmešati salatu sa začinima, marinirati meso, začiniti povrće pred pečenje.

Razmislite koliko vam hrane otprilike treba. Uvek ponesite za dan više (ukoliko se nešto nepredviđeno desi) i to držite odvojeno i računajte kao da te hrane nema. Ne nosite nikakva egzotična jela niti hranu, koja je komplikovana za pripremu. Gril rešetka i kotlić su gotovo sve što vam je potrebno.

Slatkiši

Što se tiče slatkiša, ponesite dosta voća. Možete ga čak i peći na grilu (recimo, lubenica, ananas, breskve, jabuke – samo ih premažete sa malo putera i smeđeg šećera ili samo cimeta), ali bombonice i suvi keksići su, takođe, dobar izbor. Kod kuće ostavite čokoladne slastice, a slatkiše, koje ponesete, čuvajte u limenim kutijicama, da ne privučete mrave i druge bubice.

Još jedan zanimljiv predlog je da u aluminijumsku foliju stavite oguljenu bananu i malo komadića čokolade, pa sve stavite kratko na žar. Baš jednostavna slastica za početnike u kamperskom kulinarstvu.

Na piće, takođe, ne smete zaboraviti. Ponesite instant kafe i čajeve i, naravno, mnogo vode. Od limuna možete svaki dan praviti svežu limunadu.

Imate li vi još neke savete? Da li ste ove godine već išli na kampovanje?

Pročitajte i tekstove Prvi put na kampovanju – šta obavezno poneti? i Mali trikovi da uvijek i bez problema zapalite kampersku vatru.

Sviđa nam se
Autor
Korisni saveti za početnike u kamperskom kulinarstvu
Datum
Ime
Kuvanje na otvorenom
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar