Menu 

Ako imate problema sa prehladom, kašljem i pratećim bolovima u prsima onda vam od velike pomoći može biti sirup od majčine dušice. Naučite kako da ga napravite, a donosimo i recept za biljni med.

Izuzetno je koristan za lečenje kašlja i ubrzava oporavak kada vas uhvati prehlada, a eliminiše i bolove u prsima koji se obično javljaju kada vas pogodi grip i napadnu “zimski virusi i bakterije”.

Recept za sirup

Treba vam: 80 do 100 gr listova i cvetova majčine dušice (svežih ili sušenih), 950 ml vode i 1 šolja (od 250 ml) tečnog meda.

majcina dusica uljePotopite majčinu dušicu u vodu u šerpi i stavite na šporet na najnižu temperaturu. Ostavite neka krčka lagano u polupoklopljenoj šerpi (da bi para mogla da izlazi) dok se tečnost ne smanji gotovo za pola. (Trebaju vam 2 šolje jakog čaja od majčine dušice). Procedite i odbacite biljke, pa u dobijenu tečnost dodajte med. Mešajte dok se med u potpunosti ne rastvori. Sipajte u teglice i čuvajte u frižideru. Rok trajanja ovog sirupa je tek 3 do 4 sedmice. Ako želite da mu produžite rok u smesu dodajte ½ šolje kvalitetne domaće rakije.

Sirup ne morate upotrebljavati samo kada ste prehlađeni; sok napravljen od ovog sirupa i mineralne vode je savršen i divan napitak. Vaši gosti će biti oduševljeni, verujte nam na reč.

Ako ste, ipak, prehlađeni onda uzimate čisti sirup – 1 ili tek pola kašičice na svaka 2 sata dok kašalj ne prestane i prehlada ne oslabi.

Biljni med

Ovaj med se pravi takođe sa majčinom dušicom. Nije najjači lek za kašalj i prehledu kao sirup, ali je vrlo ukusan i odličan dodatak čajevima. Možete, takođe, preventivno uzimati 1 kašičicu dnevno (najbolje ujutro na prazan stomak).

majcina dusica i med

Med je potrebno blago zagrejati, ali budite oprezni – ne sme da bude prevruć i nikako ne sme da prokuva, jer ćete tako uništiti enzime i blagotvorna svojstva meda. Pripremite teglicu i u nju stavite cvetove i listove majčine dušice – pola teglice (ako koristite sušenu, stavite tek 1/4 teglice). Potrebno vam onoliko meda koliko treba da prekrijete biljke. Kada uspete topli med preko majčine dušice, pokrijte teglicu i stavite je na sunčano mesto (najbolje na osunčan prozor) i ostavite 2 sedmice. Nakon 14 dana med će izrazito mirisati na majčinu dušicu. Med možete procediti ili, ako vam ne smetaju, ostaviti biljčice. Zatvorite teglicu i med čuvajte na hladnom mestu ili u frižideru. Rok trajanja je nekoliko meseci.

Recept
Ime Recepta
Sirup od majčine dušice i biljni med
Objavljen
Vreme Pripreme
Vreme Kuvanja
Ukupno Vreme
Rangirano
5 Based on 13 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar