Menu 

Beli luk koristimo gotovo svakodnevno u pripremi jela. Saznajte sve tajne o pripremi, ali i jedan novi način da ga brzo ogulite.

Možemo reći da je beli luk jedna od najzdravijih i najomiljenijih namirnica, povrće koje najčešće koristimo. U receptima obično upotrebimo jedan ili dva čena, ali nisu sva jela ista. Ne trebaju sva istu količinu luka. Uz to on je tako prilagodljiv i daje mnoštvo novih ukusa u zavisnosti od pripreme. U zavisnosti kako ga pripremate on može biti slatkast i “dimljen”, oštrog ili blagog ukusa, …

U jelima

beli luk obesenAko dodate više od dva čena u prosečno jelo dobićete, naravno, malo izraženiji ukus, ali u većini slučajeva dovoljan je samo jedan čen. Iako vam se možda ponekad ne čini da to ima nekog uticaja na ukus, varate se.

Ako ubacite celi čen dobićete pozadinski blag ukus belog luka, a sa naseckanim dosta izraženiji, da kažemo invanzivniji. U zavisnosti koliko jak ili blag ukus želite luk možete samo malo izgnječiti, samo preseći na dva dela ili ga kratko kuvati u jelu, pa izvaditi.

Dinstanjem ćete ga karamelizovati i jelo će biti slađe i sočnije. Odličan je ako ga pečete u rerni celog (pročitajte kako u tekstu Kako ispeći beli luk u rerni). Ako ga brzo samo ispečete sa strana dobićete svežiji i oštriji ukus.

beli luk crvenkastGorak beli luk

Ako vam je beli luk gorak to je verovatno zbog toga što je počeo da klija. On je i dalje siguran za jelo, ali malo drugačijeg ukusa. Gorčinu, u stvari, daje onaj mali zeleni deo koji se nalazi u sredini čena. Potrebno je da uzdužno izrežete čen i da izvadite taj zeleni deo i onda koristite beli luk kao i obično.

Ova gorčina se verovatno neće osećati ako luk koristite u čobama i gulašima, ali osetićete je ako ga koristite svežeg, u salatama, dresinzima ili pripremi pesta.

Kako da ga gulite

Već smo pisali kako da brzo ogulite beli luk (video možete pogledati u tekstu Ogulite celu glavicu belog luka za samo 10 sekundi!), ali i kako da Uklonite miris belog luka sa ruku i iz usta.

Međutim, kulinari širom sveta se trude da pronađu moštvo novih zanimljivih načina da sebi olakšaju posao. Ako vam je potrebno tek par čenova brzo ih možete oguliti uz pomoć koktel šejkera.

beli luk seckanje daska noz

Par čenova stavite u koktel šejker i tresite neko vreme. Ljuska će sama otpasti, a vi ćete dobiti oguljen luk. Naravano, trik je u tome da ga šejker tresete snažno i malo duže. Sve će zavisiti od toga koliko su vam jake ruke i koliko ste uporni. A na kraju krajeva ovo može biti i odlična vežba za sve kuvare koji nemaju vremena za vežbanje. Evo kako da se rasplešete po kuhinji i ogulite brzo beli luk:

Sviđa nam se
Autor
Sve o pripremi belog luka i jedan novi način da ga brzo ogulite
Datum
Ime
Priprema i čišćenje belog luka
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar