Menu 

Iako se svinjska mast na našem podneblju vekovima koristi kao primarna masnoća za pripremu slanih i slatkih jela, u poslednjih nekoliko godina, polako, ali sigurno pada u zaborav, a novije generacije je sve manje i manje koriste. Mi vam izdvajamo nekoliko više nego dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da se vratite korenima i počnete koristiti mast za kuvanje.

Svi smo mi imali onaj period u detinjstvu kada smo za doručak jeli svinjsku mast sa hlebom i malo crvene paprike, kada je bilo nezamislivo napraviti šape, sramu ili pasulj bez ove masnoće. Danas se to promenilo, mast se koristi uglavnom na selima, a ljudi u gradovima sve više koriste prirodna ulja. Mi smatramo da maste ne treba pasti u zaborav, a to potvrđuju i stručnjaci iz sveta kulinarstva.

Evo zašto bi trebalo da kuvate na masti.

Lard

Lard

Pržena hrana je puno ukusnija. Ako pohujete meso, posebno piletinu, onda obavezno pomešajte ulje i mast jer će ukus biti neuporedivo bolji. Jedina začkoljica jeste što sve treba da pojedete dok je još toplo, jer mast nije baš primamljiva kad se ohladi. Ali sigurni smo da se piletina pripremljena na ovaj način neće dugo zadržati na stolu.

Mast je veoma svestrana. Mast savršeno dobro podnosi visoke temperature i ima visoku tačku dimljenja, što je čini savršenom za prženje. S druge strane prhka i dizana testa će sa masti biti puno rastresitija i mekša.

Sadrži manje zasićenih masti nego puter. Ne brinite, nećemo tvrditi kako je mast zdrava, ali istraživanja su dokazala da mast sadrži 20 odsto manje zasićenih masti nego puter. S druge strane sadrži više mononezasićenih masti što snižava LDL holesterol, a što je najvažnije uopšte ne sadrži trans masti.

Mast nema ukus slanine. Ako je to ono što vas plaši, brige nema jer se mast pravi uglavnom od loja koje obuhvata butine i bubrege i zato mast nema naki intenzivan ukus.

4238705829_fa58e8204c_z

Povrće prženo na masti je hrskavije. Ako želite hrskavo, brzo prženo povrće onda morate koristiti mast, jer maslinovo ulje u pojedinim slučajevima povrće učini njecavim, što se sa masti sigurno neće dogoditi.

I na samom kraju, mast je sjajan način da iskoristite baš sve delove svinje, što je takođe jako bitno i to je jedan od razloga zbog kojeg je koriste i u najfinijim svetskim restoranima.

Piši!
Širi dalje!

6 komentara
 1. Ja

  Joj….. koja biserka “mast pravi uglavnom od loja koje obuhvata butine i bubrege”…ha, ha, ha…..

 2. Shipu

  Konji jedni!
  Dok se cvarci kuvaju tj. tope, sva ona tecnost je MAST (naravno kad se o’ladi).
  Najzdravije je koristiti paciju mast ako ste u mogucnosti.
  Sto se tice devicanskog ulja, treba dobro znati koje se koristi za salatu, a koje za pecenje. Jer ipak ne mogu svaka dev. ulja da podnesu visoke temperature i pri tome ce vise da naskode no dobra da dones vasem organizmu.
  Ekstra hladno presovano devicansko ulje se koristi za salate, znaci u prirodnom tj. hladnom obliku.
  Imate ‘pure’ (cisto) i ‘light’ (svetlo) dev. ulje, koje je procesom i aditivima odstranjen ukus, miris pa cak i dobra svojstva ekstra dev. ulja. U tom slucaju ‘light’ verzija podnosi visoke temperature.
  Uglavnom radije bih uzeo svinjsku mast (sto i radim), u umerenim kolicinama, no da koristim preradjeno ‘light’ dev. ulje.
  Koliko je mast zdrava sama od sebe, to je vec druga tema, jer uticu razni faktori. Odakle pocinje svinja, cime hranilo, cime su ubrizgavali svinju…razni antibiotici, hormoni….sve se to na kraju lagano (kao i sve ostale stvari), prenosi u ljudski organizam.
  Ako si negde na selu, donekle cistiji vazduh, nista prskano, svinja srecna jel da, onda ce i domacin da ima pravu i zdraviju mast.

 3. Ana-Prva

  Da li ste culi sa salcice. Oni se prave od svinjskog sala. Posoji deo koji ima drugaciju strukturu od masti i to se topi i cuva za pravljene kolaca. Najbolje su za to prasice mangulice. Inace salcici su specialiteti u restoranima visoke klase u Austriji i Frncuskoj. Nova fora top ugostiteljsva a nase bake na tome doktorirale.

 4. Ivan

  Sejo moja, izvini, ali bi dobro bilo da se bavis necim drugim. Nemoj dezinformisati ljude pogresnim podacima. Moras osecati odgovornost pred potencijalnim citaocima jer ima i puno mladih koji jos uvek ne znaju sta je istina pa mogu tvoje pisanje prihvatiti kao izvor pravih informacija. A vi deco moja izbegavajte svinjsku mast u najsirem krugu i koristite hladno cedjena devicanska ulja ako zelite da budete i ostanete zdravi. I – zaboravite na przenje bilo cega, cak i na sopstveno przenje na suncu.

 5. Zoki

  haha svinjska mast od loja.
  Nina ti si legenda – preporuci svinjsku mast i muslimanima jer se eto pravi od loja.
  e svasta sam ovde procitao ali ovo je vrh.

  Slanina se pravi od svinje, svinjska mast se pravi od loja pa se zato ne oseca na slaninu – hahahahahahaha

  da vam cika Zoki kaze, svinjska mast se pravi od naslaga sala svuda na svinji, zato i tovimo svinje za mast, cvarke, slaninu i suvo meso.

 6. Tomic Mico

  Imam jedno pitanje od kad svinja ima LOJ ???? i kakve su to svinje,nase nisu nikad imale LOJ

Napišite komentar