Menu 

Želite da obogatite jela? Probajte sa ova dva sirćeta – sirće od šipka i sirće od bobica bazge. Evo i kako da ih napravite.

Fenomenalan blog neobičnog imana Eatweeds (jedite travu/korov) nudi mnoštvo fenomenalnih “divljih” recepata. Za vas smo izdvojili dva – nove zdravije verzije sirćeta.

Sirće od šipka

sirce sipakOdlično se slaže uz salate, ali i uz šunku, suvo meso i ribu. Takođe, idealno je kada pravite gulaš od divljači.

Potreban vam je samo šipak, belo vinsko sirće i staklena boca sa čepom (najbolje plutenim).

Sveži šipak pripremite tako što mu otkinete vrhove i stabljičice, pa svaki izbušite iglom na nekoliko mesta. Ne secite ih i ne gnječite, jer unutar njih se nalaze dlačice, koje mogu da iritiraju grlo.

Pripremljeni šipak ubacite u bocu (napunite je u potpunosti šipkom), pa uspite sirće. Stavite čep na flašu i čuvajte na tamnom mestu 6 do 8 sedmica. Povremeno (bar svaka dva dana) promućkajte.

Balzamiko sirće od bobica bazge

Ove bobice su veoma zdrave, posebno su delotvorne protiv gripa i prehlada (pročitajte i recept za sirup Dan za vrt uz zdravi napitak od bazginih bobica). Ovo sirće možete koristiti umesto običnog balzamiko sirćeta, kako je navedeno na Eatweeds blogu, ali i u toplim napicima za jačanje organizma i borbu protiv prehlada.

Potrebno vam je:

  • 400gr zrelih bobica bazge
  • 500ml organskog crvenog vinskog sirćeta
  • 700gr šećera (od šećerne trske)

sirce bobice bazge

Bobice stavite u posudu i lagano izbušite iglicom. Uspite sirće preko bobica i pokrijte gazom ili muslinom i ostavite tako 5 dana na sobnoj temperaturi.

Procedite, pa uspite tečnost u šerpu. Dodajte šećer i zagrejavajte dok se ne otopi. Mešajte stalno da šećer ne zagori i da se ne karamelizuje. Ostavite mešavinu da jako kuva 10 minuta. Sklonite sa šporeta. Sipajte u tople sterilizovane staklene flaše i začepite (koristite pluteni ili plastični čep). Dobićete 600 ml sirćeta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar