Menu 

Sir je zasigurno jedna od najomiljenijih namirnica na svetu i koristi se u velikim količinama na svim kontinetima. Problem sa sirom je taj što on nije preterano dobar za ljudsko zdravlje i njegovu upotrebu bi trebalo svesti na minimum. Mi imamo nekoliko saveta kako da smanjite upotrebu sira.

Možete li zamisliti pizzu, topli sendvič i lazanje bez ukusnog, mekanog i toplog topljenog sira? Moramo priznati da nama to zaista teško polazi za rukom, ali ako imate problema sa povišenim pritiskom i holesterolom, onda svakako treba da razmislite kako na minimum svesti upotrebu sira u svakodnevnoj ishrani, ali tu je još mnoštvo razloga zbog kojih bi trebalo što manje da ga koristite.

Zašto bi trebalo jesti manje sira?

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Koliko ste puta sami sebi obećali da ćete jesti manje sira i nikada niste istrajali? Jeste li se ikada zapitali zbog čega je to tako? Stručnjaci kažu da razlog leži u tome što sir na neki način izaziva zavisnost. Da se razumemo, ovde ne govorimo o zavisnosti kakvu izazivaju teške droge, ali eksperti tvrde da se čestom konzumacijom rađa navika koja izaziva neku vrstu fizičke zavisnosti.

Istraživanja su pokazala da kada ljudi prestanu jesti meso, mlečne proizvode i neke druge nezdrave namirnice, najpre im se javi žudnja za sirom pa tek onda za ostalim namirnicama kojih su se odrekli.

Pojedina istraživanja sprovedena daleke 1981. godine su dokazala da mleko životinjskog porekla sadrži određene količine morfijuma, supstance koja izaziva ovisnost i koja ima svojstva ublažavanja bolova. Ista ta supstanca naazi se u majčinom mleku, u manogo manjim količinama i ona je jedan od razloga zbog čega majčino mleko umiruje bebu i zašto se neke bebe teško odvikavaju od dojenja.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Činjenica je da nam mlekare i fabrike sira serviraju proizvode koji su veoma bogati mastima i natrijumom i nikako nisu dobri za naše zdravlje. Ono što možete učiniti jeste da se dobro informišete šta sve sadrže sirevi koje kupujete i konzumirate i nakon toga sigurno ćete smanjiti njegovu upotrebu.

U međuvremenu, dok istražujete probajte neke veoma ukusne zamene za sir na biljnoj bazi ili pokušajte napraviti sami svoj sir bez ikakvih nepoznatih supstanci i hormona koji se obično nalaze u kupovnim sirevima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar