Menu 

Pored raznih pravaca u ishrani, veganstva, vegetarijanstva, pojavio se još jedan, a to je ishrana sirovom hranom.

Oni koji veruju u koncept ovakve prehrane smatraju da bilo kakva termička obrada namirnica uništava zdrave enzime koji se nalaze u namirnicama. A upravo u njima se krije faktor životne snage i energije i pomažu organizmu da upije hranjive materije i da bolje vari, misle oni koji se hrane “sirovo”.

Sirovi “eliksir mladosti”

Većina misli da ovakva ishrana isključuje bilo kakvu obradu namirnica, ali to je daleko od istine. Iako je osnovni cilj da se većina namirnica konzumira u potpuno sirovom obliku, dozvoljeno ih je zagrevati na tempretaurama nižim od 40 stepeni Celzijusovih.

Ako jedemo potpuno kuvanu hranu telo mora dodatno da stvara hranjive enzime koje ne dobija iz hrane. Vremenom organizam se iscrpi što dovodi do ubrzanog starenja

[one_half]Tvrdi se da se u sirovoj ishrani krije „eliksir mladosti“[/one_half]

Neke od tehnika sirovog kulinarstva su klijanje i namakanje kad su u pitanju mahunarke, orašasti plodovi i semenje. Zatim imamo sušenje hrane u specijalnim dehidratorima koji simuliraju prirodno sušenje na suncu. To je u stvari nešto kao rerna niskih temperatura koja preko namirnica ispušta topao vazduh i tako ih isušuje.

This slideshow requires JavaScript.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar