Menu 

 Jul je mesec kada nam pristiže divno sveže povrće, a prvi među njima su sigurno krastavci. Naučite kako da ih kupite, koristite i koja sve lekovita svojstva imaju.

Interesanta zanimljivost, koju verujmo malo ko zna, jeste da je krastavac kao i paradajz ustvari vrsta voća, ali je ljudi širom sveta znaju, tretiraju i koriste kao povrće. Letnje salate su gotovo nezamislive bez krastavaca, ali vi ih upotrebite na nove načine. Pecite, grilujte ili napravite savršeno osvežavajući sok koji će biti spas za letnje vrućine.

Iako su sada dostupni cele godine, kupujte ih samo u sezoni, kao uostalom i ostalo voće i povrće. Birajte one krastavce koji su na dodir čvrsti, bez smežuranih delova, a čija je kora svetla i sjajna.

Krastavce čuvajte u plastičnoj kesi u najmanje hladnom delu frižidera i iskoristite ih u nekoliko dana.

Krastavac je nepravedno zapostavljen kad su njegova lekovita svojstva u pitanju i pominje se uglavnom kao lek za tamne podočnjake. Pored toga, krastavac veoma povoljno deluje na srce i bubrege zbog velike količine minerala i soli. U dijetema je nezaobilazna namirnica zbog količine vode koju sadrži te je jedan od najboljih prirodnih diuretika.

Sok svežeg krastavca veoma povoljno deluje na upalne procese kože, izazvane velikom izloženošću suncu ili ujedima insekata.

Veoma dobro deluje na digestivni trakt.

Pripremite koktel od krastavaca na sledeći način:

Pomešajte 1/3 šolje šećera sa 1/3 šolje vode, stavite na šporet da provri samo dok se šećer potpuno ne otopi.

U sirup dodajte 3 šolje tekile, 1 ¼ šolje svežeg soka od limuna, 1 ¼ šolje soka limete, ½ šolje slatkog voćnog likera i jednu ljutu papričicu. Sve to izmešajte u bokalu i hladite u frižideru najmanje pola sata ako želite blago začinjeno,  a ako želite da vam koktel bude pikantniji, ostavite da stoji malo duže.

Nakon toga izvadite ljutu papričicu i poslužite sa ledom i kolutovima krastavca.

O lekovitim svojstvima artičoke pročitajte u “Lekovita delicija – artičoka”.

 

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar