Menu 

U vremenu kada vraćanje prirodi postaje sve popularnije, veliki broj ljudi se odlučuje da odbaci konvencionalnu kozmetiku – koriste prirodne preparate, a pranje kose se odvija bez šampona. Saznajte kako.

Istina jeste da su kozmetički preparati prepuni štetnih materija, ali dok jedni smatraju da to nije toliko strašno da bi ugrozilo naše zdravlje, drugi ne gledaju na to tako bezazleno i trude se da se vrate starim načinima nege ili pronađu nove.

Stari načini

Nekada su žene prale kosu (kao i odeću) lukšijom. Lukšija je već zaboravljena reč. To je tečnost koja se dobijala tako što se pepeo dobijen sagorevanjem drveta poput bukve ili graba stavljao u krpice (vrećice), pa je to natapano u kipućoj vodi. Ako se pravio „šampon“ lug je držan vrlo kratko. Ta tečnost je služila za pranje kose. Posle je kosu potrebno oprati mlekom ili nekim čajem, pa finalno isprati vodom.

Neke žene su kosu prale i jajetom – to je doduše bila više kao maska za kosu, a mediteranske lepotice su volele svoj sapune od maslinovog ulja, rastapale su ih u vodi i sa tim prale kosu.

Današnji tretman

Danas neke devojke i žene pripremaju kosu za prelazak na tretman bez šampona. Radi se o tome da je potrebno da se kosa navikne, da se u potpunosti isperu ostaci šampona.

U ovom tretmanu kao šampon služi soda bikabona, a kao balzam jabukovo sirće. Soda čisti i podiže masnoće i prljavštinu sa dlake, od korena, a sirće dodaje sjaj i mekoću.

Prelazni period može biti težak, moguće je da se kosa masti više, ali i naša koža slično reaguje kada se prelazi na tretman uljima (Kako da najbolje iskoristite prirodna ulja za čišćenje i negu kože).

Potrebno je da prvo pređete na nešto prirodno. Kupite neki šampon iz linije organske kozmetike ili napravite svoju mešavinu sa tečnim kastilj sapunom (od maslinovog ulja), par kašika kokosovog ulja i par kapi eteričnog ulja po izboru – za miris. Ispirate kosu jabukovim sirćetom (počnite sa mešavinom, odnos sirćeta i vode neka bude 1:5 i posle na kosu nanesite samo malo kokosovog ulja). Pročitajte i Jabukovo sirće za negu i posvetljenje kose.

Nakon mesec ili dva možete preći na pranje sodom bikarbonom, ako želite da se u potpunosti odreknete šampona.

Potrebna su vam eterična ulja (najbolje ulje čajevca) i voda, pored sode bikarbone. U teglicu uspite sodu bikarbonu (napunite tek 3/4). Dodajte vode samo onliko koliko je potrebno da biste dobili pastu i dodajte par kapi eteričnog ulja (nije neophodno).

Pastu nanosite na mokru kosu prvenstveno na teme, nije potrebno da pokrijete celu kosu. Dobro isperite – više puta.

Nakon toga nanosite razređeno jabukovo sirće (najbolje uz pomoć sprej boce). Izbegavajte teme i koren kose, fokusirajte se na pramenove. Ostavite da deluje nekoliko minuta, pa dobro isperite. Pramenove na kraju pokvasite hladnom vodom (nije obavezno).

Šta kažete? Da li je prelazak na ovakav sistem pranja kose preteran ili vredi pokušati i uštedeti na kupovini šampona?

Pročitajte i kako da .

Piši!
Širi dalje!
6 komentara
 1. Izvorinka Lazarevic

  takođe pakovanje kose od jajeta ,isprati korenom koprive …

 2. Izvorinka Lazarevic

  To je takozvana ceđ,ali nesme da se napravi jak rastvor ceđi jer od ovog zaista može otpasti kosa .Kosa se još može oprati i korenom koprive ,koji se opere i skuva ,jer je kopriva dezifekciono sredstvo…

 3. Maida Culibrk

  a zasto mora otpasti.. moze i bez pepela,to je sjecanje,jer se tako nekada pralo!!!

 4. Marijana Maja Matic

  :-D

 5. Весна Петраковић

  Од овог коса опадне гарантовано :) А где да нађем пепео питам ја

 6. Sascha Jovanović

  Objasnite to Zvezdinim igracima kako ide!

Napišite komentar

Zdravlje

Razvojni put svake žene propraćen je dobitkom menstruacije, a od tog trenutka i gomilom pitanja koja nas muče, a vezana su za ovu pojavu. Mi vam danas na neka od njih odgovaramo.