Menu 

Keratinski tretman je trenutno najpoznatiji tretman za ravnanje i zaglađivanje kose. Iako kosa posle njega izgleda divno i negovano, on možda i nije tako dobar kao što smo mislili.

Ispravlja valovitu, upetljanu i raščupanu kosu, ali i popravlja teksturu ravne kose i poboljšava sjaj. Zbog svoje efiksanosti ovo, takozvano, brazilsko feniranje je osvojilo srca mnogih žena širom sveta. Međutim, sve češće se priča o tome da li je to dobro za kosu, ali i za vaše zdravlje.

O tretmanu

Keratin je, kao što znamo, protein koji je inače prisutan u našoj kosi i zahvaljujući kojem naša kosa lepo pada i ima zdravi sjaj. Tokom godina kako zbog šampona, tako i zbog hrane, dijeta, nezdravog stila života, prečestog tretiranja kose, on se troši i kosa slabi. Ovim tretmanom keratin se na veštački način “unosi” u pramenove kose i zato ona ima tako divan izgled.

Kada odete na ovaj tretman, frizer vam prvo opere kosu keratinskim šamponom i balzamom. Kosu vam nakon toga suši feniranjem, a prati ga povremeno nanošenje keratinskog rastvora četkicom. Kada frizer ukloni vlagu iz kose, ostavlja je da odstoji mirno neko vreme. Nakon toga, on je ponovo fenira i koristi peglu za kosu da bi utvrdio tretman. Sve može da traje oko 2 sata, u zavisnosti od dužine kose. Tri dana nakon tretmana kosa ne sme biti pokvašena. Nakon toga je možete prati, ali poželjno posebnim šamponom, a efekat zaglađene i ravne kose može trajati do 3 meseca.

Dobre i loše strane

Zvuči odlično, zar ne? Ovaj tretman je za samu kosu siguran, ona postaje sjajna i nema više “raščupanosti”. Meka je na dodir i svilenkasta, a nisu vam potrebni dodatni gelovi ili sprejevi za kosu i lako ju je oblikovati.

Pa šta onda može biti loše?

Ovaj tretman možda i nije tako dobar za vaše zdravlje. Hemikalije koje se koriste prilikom tretmana mogu izazvati iritacije kože i suze, a u nekim slučajevima i alergijske reakcije, osip i svrab.

Trudnice bi ga trebale izbegavati u širokom luku, posebno jer ga kritikuju zbog upotrebe formaldehida, koji je toksičan i upravo zbog kog može doći do iritacije očiju i gornjih respiratornih puteva. Dugoročno je poprilično opasan, jer povećava rizik od karcinoma i leukemije. Ne preporučuje se da proizvodi sadrže više od 0,2 odsto formaldehida, dok mnogi koji se koriste u ovom tretmanu sadrže i do 12 odsto i to, čak, oni na kojima je pisalo da ne sadrže formaldehid uopšte.

Uz to tretman nije baš jeftin, važno je da izaberete pravog stručnjaka i kupite specijalne šampone i blazame.

Da li ste vi već radili brazilsko feniranje? Da li ste znali za ove loše strane?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako se svako veče vrtite po krevetu i ne možete zaspati onda isprobajte tehniku koju je osmislila Loren Witcher, a koja će vam pomoći da zaspite za deset minuta, a možda čak i...