Menu 

Keratinski tretman je trenutno najpoznatiji tretman za ravnanje i zaglađivanje kose. Iako kosa posle njega izgleda divno i negovano, on možda i nije tako dobar kao što smo mislili.

Ispravlja valovitu, upetljanu i raščupanu kosu, ali i popravlja teksturu ravne kose i poboljšava sjaj. Zbog svoje efiksanosti ovo, takozvano, brazilsko feniranje je osvojilo srca mnogih žena širom sveta. Međutim, sve češće se priča o tome da li je to dobro za kosu, ali i za vaše zdravlje.

O tretmanu

Keratin je, kao što znamo, protein koji je inače prisutan u našoj kosi i zahvaljujući kojem naša kosa lepo pada i ima zdravi sjaj. Tokom godina kako zbog šampona, tako i zbog hrane, dijeta, nezdravog stila života, prečestog tretiranja kose, on se troši i kosa slabi. Ovim tretmanom keratin se na veštački način “unosi” u pramenove kose i zato ona ima tako divan izgled.

Kada odete na ovaj tretman, frizer vam prvo opere kosu keratinskim šamponom i balzamom. Kosu vam nakon toga suši feniranjem, a prati ga povremeno nanošenje keratinskog rastvora četkicom. Kada frizer ukloni vlagu iz kose, ostavlja je da odstoji mirno neko vreme. Nakon toga, on je ponovo fenira i koristi peglu za kosu da bi utvrdio tretman. Sve može da traje oko 2 sata, u zavisnosti od dužine kose. Tri dana nakon tretmana kosa ne sme biti pokvašena. Nakon toga je možete prati, ali poželjno posebnim šamponom, a efekat zaglađene i ravne kose može trajati do 3 meseca.

Dobre i loše strane

Zvuči odlično, zar ne? Ovaj tretman je za samu kosu siguran, ona postaje sjajna i nema više “raščupanosti”. Meka je na dodir i svilenkasta, a nisu vam potrebni dodatni gelovi ili sprejevi za kosu i lako ju je oblikovati.

Pa šta onda može biti loše?

Ovaj tretman možda i nije tako dobar za vaše zdravlje. Hemikalije koje se koriste prilikom tretmana mogu izazvati iritacije kože i suze, a u nekim slučajevima i alergijske reakcije, osip i svrab.

Trudnice bi ga trebale izbegavati u širokom luku, posebno jer ga kritikuju zbog upotrebe formaldehida, koji je toksičan i upravo zbog kog može doći do iritacije očiju i gornjih respiratornih puteva. Dugoročno je poprilično opasan, jer povećava rizik od karcinoma i leukemije. Ne preporučuje se da proizvodi sadrže više od 0,2 odsto formaldehida, dok mnogi koji se koriste u ovom tretmanu sadrže i do 12 odsto i to, čak, oni na kojima je pisalo da ne sadrže formaldehid uopšte.

Uz to tretman nije baš jeftin, važno je da izaberete pravog stručnjaka i kupite specijalne šampone i blazame.

Da li ste vi već radili brazilsko feniranje? Da li ste znali za ove loše strane?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Već dugi niz godina vode se polemike da li je kafa zdrava ili nije, treba li da je konzumiramo bez ikakve bojazni ili treba da budemo oprezni? Mi vam danas donosimo...