Menu 

Za retinol kao tajni sastojak mnogih anti-aging seruma i kremica ste sigurno morali čuti, a mi vam danas otkrivamo zašto se veruje da baš retinol krije tajnu lepe kože i mladolikog izgleda.

Postoje gotovo hiljade i hiljade kozmetičkih proizvoda kremica i seruma čiji proizvođači obećavaju da će u najmanju ruku vratiti vreme i kožu vam učniti glatkom, bez bora. Istina je da samo jedan super sastojak ima tu moć, a to je retinol. Retinol se u početku koristio za lečenje akni, uklanjanje mitisera i mrtvih ćelija kao i za zatvaranje pora sve dok nisu otkrivena njegova fenomenalna anti-aging svojstva.

Retinol je veoma snažno sredstvo i zato pažljivo i sa merom treba da se koristi u zavisnosti od vašeg tipa kože, a pre nego se odlučite na korištenje retinola treba da znate nekoliko bitnih stavki.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-woman-applying-creme-face-image11971603

Šta je retinol i kakv su njegova svojstva?

Retinol i retin A komponente su članovi porodice iz vitamin A. Retin A se obično dobija na recept koji je propisao lekar, a veoma je delotvoran u ispravljanju sitnih borica i normalizaciji pigmentacije kože. S druge strane retinol kojeg možemo naći u mnogim kozmetičkim proizvodima je mnogo slabiji i potrebno mu je puno više vremena da bi dao vidljive rezultate, ali je manje invazivan i nosi manje rizika od iritacije.

Kada bi trebalo početi koristiti retinol?

Dermatolozi preporučuju da proizvode sa retinolom uvrstite u vašu svakodnevnu negu kožu već s početkom tridesetih godina, a kad uđete u čestrdesete obavezno birajte noćne kreme koje ga u sebi sadrže.

Kada i koliko često treba nanositi retinol?

Retinol je fotosenzitivna supstanca i trebalo bi je naonisiti isključivo noću i ne bi se trebalo izlagati suncu ukoliko ste na kožu naneli proizvod sa retinolom jer bi moglo doći do potpuno suprotnog efekta. Koliko često da koritsite retinol zavisi o vašem tipu kože kao i od toga da li koristite retinol ili retin A. Za početak nanosite retinol na lice svako drugo veče a postepeno pređite na svako veče i koristite male količine.

http://www.dreamstime.com/stock-image-beauty-portrait-young-woman-applying-creme-isolated-white-image31243141

Šta ako se pojavi iritacija?

Retinoidi čiste i ljušte kožu te je mogu učiniti osetljivijom nego obično. Postoji mogćnost da se nakon upotrebe retinola koža ljušti, peruta i postane suva. Da biste sve to izbegli ključna stvar jeste da  u početku koristite male količine dok koža ne razvije toleranciju na vitamin A. Isto tako neophodno je da nekoliko puta nedeljno radite blage pilinge kože lica da skinete površinski sloj stare kože.

Postoje li oni koji ne bi trebalo da koriste retinol?

Ljudi koji imaju određene probleme sa kožom kao što su ekcem ili rozacea bi trebalo da budu oprezni sa upotrebom retinola i koriste ga u blažem obliku i to isključivo u kombinaciji sa snažnim hidratantnim i negujućim kremama.

Koristite li vi proizvode sa retinolom, jeste li primetili određena poboljšanja i rezultate?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar