Menu 

Neka prirodna ulja mogu vam pomoći da brže dobijete boju ovog leta, a uz to neguju i hidratiziraju kožu.

Jedan od najboljih načina da dobijete prekrasnu „suncem poljubljenu“ kožu je da se postepeno i pametno izlažete suncu i da uživate u upijanju vitamina D.

Naravno, pre nego se bacite na ova ulja, morate paziti na nekoliko stvari ili ćete, u suprotnom, dobiti opetkotine, te oguljenju i prošaranu kožu. A, da ne pričamo o štetnosti takvog izlaganja suncu.

Sunčanje sa prirodnim uljima je najzdravija opcija, ali morate poštovati osnovna pravila, poput izbegavanja sunca u popodnevnim časovima, nanošenja zaštitnih krema, osvežavanja, hidratacije, … Da bi vaša koža lakše i bolje dobila lepu tamniju nijansu važno je da je dobro pripremite. Pilinzi su tu ključni. (OVDE možete naći recepte za dobre pilinge za telo i kako da pripremite kožu za leto sa medom). Pre nego nanesete neka od ovih ulja vaša koža bi trebala biti u potpunosti čista da bi ulja delovala. Preporučuje se samo po 10-15 minuta sunačanja za svaku stranu tela. Počnite postepeno, a posebno budite pažljivi ukoliko imate bled ten. Sačekajte prvo da dobijete prvu boju, pa onda počnite sa uljima.

Jedno od najboljih ulja za brže tamnjenje je svakako ulje od lešnika. Sadrži vitamin E i koža ga brže upija, nego što je slučaj sa drugim uljima.

Kokosovo ulje se preporučuje prvenstveno onima sa osetljivom kožom, a koji žele da dobiju bronzanu boju brže. Druga ulja, čak, mogu pogoršati stanje kože kod ovih osoba.

Poznato nam je naravno da maslinovo ulje dobro deluje kada je u pitanju brže tamnjenje. Novi super trik je da ga pomešate sa malo čistog soka od mrkve za tamniji ten i tinkturom joda, da bi ste sprečili eventualne opekotine.

suncanje uljaUlje avkoada se preporučuje onima sa suhom kožom, dok ulje od pšeničnih klica može da ublaži posledice sunčanja poput bora, linija na koži ili problema sa pigmentacijom.

Ekstrakti zelenog čaja su ipak najbolji u sprečavanju opekotina od sunca. Omekšavaju kožu, pored boje, koju, jednim delom, zahvaljujući njemu dobijate, on vas štiti od šetetnih efekata UV zraka. Najbolje bi bilo da ga mešate sa nekim od navedenih ulja za najbolji efekat.

Piši!
Širi dalje!

4 komentara
 1. Lidija Irmenji via Facebook

  Umesto vase tinkture joda, ja u maslinovo ulje potapam mlade zelene orahe…

 2. Vera Petrovic via Facebook

  Ja sam dobila jedan lep recept : Mleko za telo pomesati sa Niveom (obicna ,plava) ,dobro umutiti . Ja se sa tim mazem na pocetku . Kad dobijem , malo boje u to dodam m. ulje . Posle toga prelazim na cisto maslinovo ili ORAHOVO koje je fantasticno i boja dugo traje . Ja idem 18.juna na more i vec sam stavila orahovo lisce u ulje i to mi stoji na suncu .Naravno pazim ,ne idemo na plazu od 10-16h , zdravo se hranimo( sargarepa, integr.pirinac ,….) ,svi smo sportisti …… :D

 3. Katarina Drazic via Facebook

  lep prsten :) morska zvezda

 4. Dostana Vanic via Facebook

  Kreme koje koristimo na plaži moraju imati UVA i UVB faktore, a maslinovo ulje, nećete vjerovati, nema ni jedno od toga. I istina je, ako se namažete maslinovim uljem brže ćete potamniti. Ali već nakon par godina koža će biti flekava, naborana, neelastična… naravno, ako ćete imati sreće da ne dobijete kakve zločudne tvorevine na njoj. I trošit ćete bogatstvo na anti-age kreme i AHA kiseline da uklonite mrlje.stoga prirodna ulja najbolje koritsiti nakon suncanja .:D

Napišite komentar