Menu 

Nutrikozmetika je trenutno veliki hit u svetu. Činjenica da jedete produkte za lepotu umesto da ih nanosite oduševila je mnoge. Saznajte više.

nutrikozmetika4Iz godine u godinu sve je više kompanija, koje lansiraju neki nutrikozmetički proizvod. Reč je o hrani, pićima, šejkovima, tabletama i suplementima koji poboljšavaju strukturu kože. Mnogi mikronutrijenti, doduše, imaju sličan efekat. Među njima su snažan antioksidant vitamin C, ali i omega 3 masne kiseline, flavonoidi i karoten, koji štite kožu od ultravioletnih zračenja.

Što se tiče nutrikozmetičkih proizvoda, njih kompanije prodaju u vidu specijalnih grickalica, energetskih pića, seruma, kapsula, pa čak i lizalica, koje predstavljaju parfeme (kada ih jedete počinjete da mirišete iznutra).

Sve je počelo još 1991. sa brendoom Imedeen, a danas se pretvorilo u brzorastuću industriju.

Ovi proizvodi predstavljaju, kako kažu proizvođači, pažljivo izbalansiranu smesu raznih “tropskih” antioksidanata, ekstrakata lekovitih biljaka, minerala, vitamina. Naravno, ključni su u nezi kože: vitamin C i E, cink, selen, beta karoten, flavonoidi.

Oni deluju na kožu, kosu, nokte i predeo oko očiju iznutra sanirajući nesavršenosti (bore, podočnjake, isušenost, …).

Ali, postavlja se pitanje da li ovi proizvodi, obično paprenih cena, imaju smisla, kada sličan učinak dobijate izbalansiranom ishranom. Recimo, starenje kože i tela uopšte možete usporiti sa hranom bogatom antioksidantima, svežim organskim voćem i povrćem, žitaricama, mlekom i mlečnim proizvodima bogatim kalcijumom, ribom, jajima i sa umerenim količinama mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina.

 

nutrikozmetika2

Proizvođači nutrikozmetičkih proizvoda i na to imaju odgovor i “doskočicu”. Naime, neki proizvodi, koje koristimo kombinuju vitamine, zeleni čaj, razna hranjiva ulja, beta karoten i to je dobro za nas, ali, obično oni budu uništeni pre nego što dospeju u organizam. Inovacija u nutrikozmetici je što su neki od tih sastojaka učinjeni bioslobodnim i time deluju na telo u svojoj punoj snazi. Nutrikozmetički proizvodi usmereno deluju na određen problem kože.

Ali, da li sve sve to isplati, ostaje da se vidi. Rezultate razvoja nutrikozmetike ćemo tek videti u bližoj budućnosti.

A vi? Da li bi ste prešli na nutrikozmetičke proizvode ili bi ste ostali na starom receptu: 8 čaša vode, kriška limuna, povrće i voće?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar