Menu 

Iako nam se kalendarski jesen približila na svega par dana, sunce i vrućine nemaju nameru popustiti. Bez obzira na to koliko volite leto treba da znate da UV zrake u kombinaciji sa znojem i zagađenjem zaista loše utiču na kožu čineći je beživotnom. Mi vam donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da oporavite kožu od lošeg uticaja sunca.

Jeste li se ikad zapitali koliko puta ste tokom leta iz kuće izašli bez odgovarajuće zaštite od sunca, koliko puta ste zaspali, a da niste skinuli šminku sa lica? U redu je da se povremeno zaboravi, ali treba da znate da sve te „sitnice“ uveliko utiču na izgled vaše kože. Najveći deo oštećenja kože se desi do 18. godine života, a kako godine odmiču ono se samo utvrđuje.

Ljudska koža se konstantno bori protiv loših vanjskih uticaja koji su maksimalno izraženi tokom letnjeg perioda, tu su zagađenje, polen, UV zrake i naravno loše životne navike. Od svega nabrojanog UV zrake su daleko najopasnije i na njih treba posebno obratiti pažnju. Istraživanja su pokazala da izloženost suncu bez zaštite utiče na pojavu bora, neregularnu pigmentaciju i gubitak elastičnosti. Sve to vodi do toga da koža stari pre vremena. S druge strane UV zrake u koži izazivaju promene koje povećavaju rizik od raka kože.

Kako popraviti štetu?

15986725219_73cfbea8e3_o

U ovom slučaju vaši najbolji prijatelji su kreme za zaštitu od sunca, te vitamini A i E.  U današnje vreme se na tržištu može naći zaista veliki izbor krema za zaštitu od sunca čija je hemijska formula nešto bezbednija za upotrebu nego što je to ranije bio slučaj. Ovakve kreme na kožu nanosite svakog dana, bez izuzetaka.

Vitamin C neutrališe oštećenja nastala pod uticajem slobodnih radikala iz okruženja. S obzirom da putem hrane ne možemo uneti dovoljne količine vitamina C koji bi nas štitio, dermatolozi preporučuju da na kožu nanosite serume koji sadrže ovaj vitamin jer oni potpomažu izgradnju kolagena što kožu čini elastičnijom i mlađom.

Vitamin A. Vitamin A ili retinol podstiče prirodne sisteme za čišćenje kože što utiče na ublažavanje staračkih pega i tonira kožu. Iz razloga što je fotosenzitivan, vitamin A je najbolje koristiti noću i zato preporučujemo noćne kreme koje ga sadrže.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar