Menu 

Mnoge majke širom svijeta se koriste jednom prlično starinskom metodom da bi bebe umirile i da bi ih lakše uspavale. Reč je o povijanju, onakvom povijanju kako bebe još uvek umotavaju u porodilištima. Bebine ručice su skupljene uz telo, pa se beba umota u dekicu ili pelenu tako da u principu ne može da se pomera. Danas vam otkrivamo alternative za povijanje.

Mnoge majke su posvedočile da se povijene bebe lakše umire i uspavaju, ali problem je što većini beba jednostavno ne odgovara da budu tako čvrsto umotane. Pa stavite se u njihovu poziciju, da vam neko stavi ruke uz telo i zamota vas tako da se ne možete micati. Ne zvuči baš ugodno, zar ne? Stručnjaci kažu da se povijene bebe lakše umire jer se povijene osećaju kao da su materici, ali kako beba raste to nije najbolja opcija jer se beba želi protezati, a i povijanje može uticati na pravilan razvoj kukova posebno ako beba tako spava celu noć.

Ako želite izbeći povijanje, a opet su vam neophodne tehnike pomoću kojih će se beba lakše umiriti, onda čitajte dalje jer mi za vas imamo nekoliko alternativa.

6045800936_09ba330fca_z

Umirite vašu bebu. Mi odrasli previše očekujemo od beba, mi očekujemo da bebe bez problema zaspu u mračnoj i tihoj prostoriji u krevetiću koji podseća na kavez. Zar ne mislite da bi beba više volela zaspati u majčinom naručju dok je miluje i peva joj. Slobodno uspavljujte vašu bebu.

Rituali pre spavanja. Veoma je važno da svojoj bebici pre spavanja napravite rituale u kojima će uživati i koji će se ponavljati svako veče. Neka to bude topla kupka, ljuljkanje ili poznata pesmica koja će bebu umiriti. Isto tako veoma je važno da u ritualima učestvuju i mama i tata kako se beba ne bi previše vezala za jednog roditelja pre spavanja.

Nosite bebu u sling marami. Kad ste obavili sve pripreme za spavanje, beba je nahranjena, čista i spremna za spavanje onda je stavite u sling maramu i nosite je po kući. Nakon što zaspi, spustite je u krevetac. Ovo je sjajna tehnika za sve one bebe koje se odupiru spavanju. Ovu tehniku jednako mogu obavljati i majke i očevi.

Ljuljanje. Bebe u većini slučajeva zaspivaju bez ikakvih problema ako ih ljuljate. To može biti stolica za ljuljanje, kolevka ili kolica, nije važno koristite ono što najviše pali. U ove svrhe sva pomoć je zaista dobrodošla i nemojte da se ustručavate da isprobate što više pomagala.

2971100226_9420f45a3f_z

Koristite zvučna pomagala. Napravite plejlistu omiljenih bebinih uspavanki ili pesmica ili na internetu pronađite opuštajuće zvukove za vašu bebu i puštajte joj pre spavanja. Nakon nekog vremena beba će ove zvukove automatski povezivati sa spavanjem  i utonuće u san već nakon prvih taktova.

Zaboravite na stroge treninge za spavanje. Iako priličan broj stručnjaka savetuje da bebu treba ostaviti u krevetac i puetsiti je da sama zaspi pa i odplače ako je to potrebno, postoji ona druga frakcija koja se sa ovom metodom nikako ne slaže i tvrdi da bebu nipošto ne treba ostaviti da plače u krevecu. Ako od samog starta bebu traumirate ovakvim načinom upavljivanja ona u budućnosti može razviti anksioznost vezanu za spavanje. Vaš zadatak nije smao da uspavate bebu već i da joj stvorite zdrave i ugodne navike pre spavanja. Želite da oni trenuci pre spavanja budu lepi i ugodni, nešto što će i vama i vašaoj bebici predstavjati posebne trenutke, posebno kad počnete raditi i kad više ne budete ceo dan provodili sa  vašim mališanom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar