Menu 

Svaki roditelj sa nestrpljenjem očekuje da njegovo maleno izgovori prve reči, a mi vam danas otkrivamo šta vodi do toga, kako možete podstaći dete da propriča i kako naslutiti da prva izgovorena reč samo što se nije desila.

Bebe obično svoju prvu razumljivu i smislenu reč izgovore između 11 i 14 meseci starosti kada se jezik i usne u potpunosti razviju i kada mozak počne spajati reči/nazive sa stvarima. Naravno kao i svaku drugu veliku prekretnicu i pričanje svaka beba dosegne kad je za to spremna, neke ranije neke kasnije. Postoji nekoliko malih sitnica pomoću kojih možete navesti bebu da propriča čim pre.

Kako beba komunicira

Od prvog dana rođenja beba uči kako da komunicira sa okolinom, za početak sa roditeljima. Prvi način komunikacije je svakako plač na koji svaki roditelj veoma brzo reaguje. Od drugog meseca starosti beba već može da odgovara na neke vaše reči i obraćanja, ako govorite bebi, tepate joj dok je gledate u oči verovatno će vam se nasmešiti i to je verovatno prva povratna reakcija koju ćete dobiti od vaše bebice. Na taj način se kod bebe stvara povezanost između onoga što čuje i zvuka kojeg ispušta iz usta. U ovom periodu sa bebom pričajte visokim tonovima.

Od 6-8 meseci starosti bebe počinju sa neodoljivim gugutanjem, samo njima jasnim pričanjem. Možete primetiti i da se vaša beba glasa kao kit ili da jednostavno pokušava imitirati zvukove koje čuje tokom dana.

3136759216_fe22d5ea5c_b

Podstaknite bebu da priča

Kad god provodite vreme sa bebom, imenujte svaku stvar koju uzmete, za vreme kupanja jasno naglasite šta je šampon, šta je sapun, a šta sunđer. Na taj način dete gradi sopstveni vokabular. U ovome svkakako može pomoći i zajedničko čitanje, u početku beba neće razumeti šta pričate, ali ćete stimulisati njena čula i izgraditi ljubav prema knjigama. Tokom čitanja budite pomalo šašavi, menjajte glasove, imitirajte, pevajte, samo neka bude veselo i zabavno.

Bebu ćete podstaći da priča i tako što ćete gugutati zajedno s njiom, kad beba “kaže” nešto na svom jeziku odgovorite nešto slično.

Prve reči

Većina dece svoju prvu reč izgovori oko prvog rođendana i to obično bude imitacija neke reči koju je upravo čulo. Do 16. meseca vaša beba bi trebalo da zna reći mnoštvo reči u proseku, devojčice 50, a dečaci 30. Kod dečaka se govor razvije dva-tri meseca kasnije nego kod devojčica. U ovom periodu već možete pričati bebi o onome što ste pročitali u slikovnici, provodite puno vremena pričajući bebi neke izmišljene priče, pevajte i smijte se.

S druge strane veoma je važno da ne požurujete dete i ne budete nestrpljivi.

2721934094_20632c9bb1_z

Prva rečenica

Za početak će dete izgovarati proste rečenice tipa “još soka” ili “hoće loptu”, a za izgovaranje ovih rečenica možete podstaći dete tako što ćete je kad čitate slikovnice pitati šta se dešava na slici, o čemu se radi. Važno je da se ne iznervirate ukoliko ne dobijete nikakav odgovor jer se u tom slučaju dete može zatvoriti.

Kada potražiti stručnu pomoć

Čak jedno među četvoro dece propriča kasnije nego obično, a nešto manje od polovine te dece završi na terapijama koje će im pomoći da lakše savladaju moć govora. Najbolje vreme da potražite pomoć jeste oko 2 ½ godine, jer tada čak i oni koji do tad nisu pričali naglo propričaju. Znakovi koji će vam ukazati da je detetu potrebna stručna pomoć su:

  • Dete izgovara samo slogove i često izostavlja suglasnike.
  • Nikad ne izgovara rečenice od dve reči i ne postavlja pitanja.
  • Često se raslače jer ne razumete šta želi da kaže.

Ako primetite nešto od ovih simptoma, pozovite lekara i konsultujte se šta vam je činiti, možda je u pitanju samo lenjost, a možda će biti potreban dodatni rad.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar