Menu 

Ponekad je prilično teško proceniti da li je dete prehlađeno ili je u pitanju nešto ozbiljnije, posebno kad je reč o malim bebama koje ne znaju da kažu šta ih tačno muči. Ako ste u nedoumici odgovorite na sledeća pitanja i saznaćete, da li je prehlada ili treba da idete kod lekara.

Veoma je važno da pre nego odete kod lekara tačno znate objasniti sve simptome koje dete ima. Roditelji se obično zakače za povišenu temperaturu, a to lekaru ne govori gotovo ništa. Kada pregledavaju dete pedijatri se fokusiraju na tri osnovne stvari i to isto savetuju i roditeljima. Evo o čemu je reč.

2066221411_6618337343_z

Kako se dete ponaša? Ako je dete veoma pospano ili nervozno to obično nije dobar znak. Mala deca, odnosno bebe su uglavnom nervozne i pospane kad su bolesne. I zato u slučaju da primetite promenu u bebinom ponašanju, obavezno se javite lekaru.

Kako beba diše? Mnoga stanja karakteristiše neregularno, otežano ili ubrzano disanje. Ako je beba bolesna neće škoditi da pažljivije poslušate kako diše. Jednostavno uzmite sat ili štopericu i brojite koliko puta beba udahne u 10 sekundi zatim taj broj pomnožite sa šest da biste mogli reći lekaru koliko puta je beba udahnula u jednom minutu. Kod novorođenčadi trebalo bi da bude 50-60 udisaja u minuti i 30-40 kod nešto starije dece. Isto tako proverite da li se pri udisaju između bebinih rebara stavara oblik trougla. Ako se rebra jasno ocrtavaju tokom disanja i ako se prsa previše uvlače obavezno to recite lekaru.

Da li beba pije dovoljno tečnosti? Iako lekari kažu da bebe ne moraju ništa jesti  kad su bolesne veoma je važno da uzimaju dovoljno tečnosti da ne bi došlo do dehidracije. U roku od 24 časa beba treba da popije nešto manje od 1 decilitar tečnosti na kilogram težine. Ako beba odbija tečnost nekoliko sati bilo bi dobro da se javite lekaru.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar