Menu 

Dojenje je odlično za svu novorođenčad, ali za prevremeno rođene bebe je još važnije. To je zato što žensko telo automatski proizvodi mleko koje je specijalno napravljeno za negu prevremeno rođenih beba, sa posebnim dodatkom kalorija, vitamina i minerala.

Što je još važnije, žive ćelije u majčinom mleku koje štite bebe od raznih infekcija su čak važnije za prevremeno rođene bebe nego za one rođene u terminu. Prevremeno rođene bebe su pod većim rizikom od infekcija jer njihov imuni sistem je prilično nezreo. U prodavnicama i apotekama čete verovatno videti razne vrtste veštačkih mleka namenjenih prevremeno rođenim bebama, ali ona ne mogu obezbediti antitela i ostale zaštitne faktore koji se nalaze u majčinom mleku.

Bez obzira na to da li je vaša beba spremna da doji ili ne, u mnogim bolnicama postoji praks da se bebe hrane izdojenim mlekom putem cevčice da bi se bebi obezbedili svi potrebni nutrijenti. U bolnicama majke obično imaju potpuno podršku osoblja koje im pomaže da izmuzaju mleko jer mnoge bebe jednostavno nidu spremne ni dovoljno zrele da samostalno sisaju. Onog trenutka kad beba počne sisat budite spremni da ćete je morati hraniti češće nego što je to slučaj sa terminskim bebama. Prevremeno rođene bebe tokom jednog podoja pojedu malu količinu mleka koja se povećava kako se bliži pravi termin. Iz tog razloga potrebno je ispumpavati mleko nakon podoja da bi se produkcija mleka nastavila.

Problemi sa kojima se možete suočiti

431895838_715fc1f18b_z

Ako je vaša beba previše nezrela da bi sisala odmah nakon rođenja vaš prvi izazov će biti da stimulišete i održite produkciju mleka u dojkama. Jedan od najboljih načina jeste da koristite posebne duple pumpe u bolnici. Ako postoji mogućnost iznajmljivanja bilo bi dobro da to učinite jer će vam biti neophodna i prvih dana nakon što dođete kući.

Nakon što beba počne samostalno sisati može proći određeno vreme pre nego nauči sisati sama jer većina beba rođenih pre 32 nedelje ne razvije refleks sisanja, isto tako za majku može biti problem da sazna da li beba dobija dovoljnu količinu mleka. Glavno pravilo kod nege prevremeno rođenih beba jeste da se ograniči plakanje, jer u pravilu, plakanje im crpi energiju koja im je potrebna za rast i razvoj. S druge strane teško je brinuti se o bebi kada ne smete čekati da zaplače da bi vam „rekla“ kako je gladna ili da joj je neugodno. Jednostavno ćete s vremenom naučiti kada je beba gladna i kad ne plače, ali za to će vam biti potrebno vreme i nema potrebe da se požurujete.

Kako rešiti probleme

Za početak pratite vaše dete, jer da biste smanjili plakanje i povećali broj podoja morate shvatiti kad je beba gladna pre nego zaplače, a to sigurno neće biti jednostavno jer prevremeno rođene obično na tiši način traže hranu za razliku od terminskih beba. Jedini trag da je beba gldna može biti to što je budna.

432730660_4e37d36b0f_o

Isto tako važno je da ispumpavate mleko nakon svakog podoja da biste podstakli produkciju mleka jer ovako male bebe jednostavno ne mogu pojesti dovoljno mleka tokom jednog podoja. Po nekom nepisanom pravilu bebu bi trebalo hraniti osam puta u 24 sata, ali taj raspored je fleksibilan i ako vam se čini da je beba gladna svaka dva sata slobodno je hranite toliko često. Isto tako budie slobodni da probudite bebu da biste je nahranili, buđenje čak može probuditi refleks sisanja kod prevremeno rođenih beba.

Život beba rođenih re termina je malo više od jedenja i spavanja i ako beba ne jede vi morate smisliti kako da je naterate da jede. To može značiti da ćete bebu morati razbuditi, skinuti joj odeću i razigrat je ne bi li joj se probudila želja za sisanjem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar