Menu 

Mladim majkama širom sveta se čim njena beba dođe na svet ukazuje pažnja na to koliko je dojenje važno i kako bi (po poslednjim informacijama) trebalo da doje svoju decu najmanje godinu dana. Ali, šta je sa onim ženama koje pored svog truda i napora jednostavno ne mogu dojiti? Jesu li one zbog toga manje dobre majke?

Lekari će vam uvek reći da je majčino mleko najbolje za bebu i to je tačno, ali postoje žene koje iz mnoštva razloga jednostavno svojim bebama ne mogu obezbediti dovoljnu količinu mleka.

U pojedinim slučajevima priroda jednostavno ne odigra kako treba tu veoma važnu ulogu i uz sav trud i napor majka jednostavno ne može dojiti. Bez obzira da li ne možete dojiti iz zdravstvenih razloga ili je u pitanju bol, neugodnost ili isfrustriranost treba da si date oduška i kažete sebi da je dobro majčinstvo mnogo više od dojenja.

dreamstime_s_19657204

Zapitajte se samo da li ste učinili sve što je u vašoj moći da biste svome detetu obezbedili najbolje? Jeste li se obratili pedijatrima, lekarima i patronažnim sestrama za pomoć? Ako ste na sva ova pitanja odgovorili potvrdno velike su šanse da ste već uveliko iscrpili sve opcije.

Ponekad beba jednostavno ne može sisati, a ponekad mama jednostavno ne može izdržati još jedan dan trudeći se.

Šta uraditi ako ne možete dojiti?

Ako ste pre poroda čvrsto odlučili da želite dojiti svoju bebu u početku ćete se verovatno osećati razočarano kad shvatite da niste u stanju ostvariti taj cilj, baš kao i majke koje se odluče na prirodan porođaj pa zbog komplikacija bebu rode carskim rezom.

Žene koje žarko žele dojiti, ali nikako ne uspevaju često osećaju da nisu uspele i krive sebe.

Pokušajte da se previše ne opterećujete time , ali dozvolite sebi neko vreme da budete tužne i ljute. Izrazite sve emocije koje se u vama kriju. Mnoge majke nemogućnost dojenja doživljavaju kao veliki gubitak i zato slobodno „tugujte“ neko vreme, ali nipošto si nemojte govoriti da je trebalo da pokušate još samo jedan dan, jer razlike ne bi bilo.

Pričajte o svojim osećajima

Ako ste o problemima sa laktacijom pričali sa vašim lekarom, ispričajte mu i sve ono što osećate, što vas tišti jer će vas njegove stručne reči da zaista niste vi krivi možda utešiti.

S druge strane podelite sve ono što vas muči sa vašim partnerom, majkom ili bliskim prijateljicama koje će vas razumeti. Širom sveta postoje čak i grupe podrške za majke koje ne mogu da doje svoje bebe. Pretražite forume i povežite se sa ženama koje prolaze kroz iste probleme kao i vi.

Povezivanje sa bebom

Ono što muči većinu mladih majki koje ne mogu dojiti jeste to što misle da se ukoliko prestanu dojiti neće emocionalno povezati sa svojom bebom.

Činjenica je da je dojenje jedan od divnih načina povezivanja majke i deteta, ali ne i jedini.

Sa bebom ćete uspostavljati tu posebnu vezu svaki put kad je budete držali u naručju, hranili je ili je gledali u oči. Kad hranite bebu na flašicu držite je u istom položaju kao što bi je držali i da je dojite.

dreamstime_s_19062740

Zapamtite da vaša veza sa bebom ne ovisi o vašoj mogućnosti dojenja. Ona ovisi o tome kako reagujete kada beba zaplače, koliko se često igrate sa njom i kakav ste roditelj.

I na samom kraju, ne treba da brinete za zdravlje vaše bebe jer su milioni majki širom sveta podigle zdravu decu bez majčinog mleka. Posavetujte se sa pedijatrom kakvo veštačko mleko da koristite i koje sve korake da preduzmete da obezbedite detetu najbolje i bez majčinog mleka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar