Menu 

Ako vaša inače zdrava beba, ne starija od pet meseci plače tri sata uzastopno, najmanje tri dana u nedelji, najmanje tri nedelje onda imate problema sa kolicima ili grčevima u stomačiću koji su još uvek prilična misterija.

Mi vam danas otkrivamo mnoštvo saveta i trikova koji bi vam mogli pomoći da bebi ublažite grčeve, ali i da sačuvate sopstveno mentalno zdravlje. Važno je da znate da morate isprobati nekoliko različitih metoda jer ono što pomaže jednoj možda neće biti od pomoći drugoj bebi.

Evo šta sve možete probati da na prvom mestu sprečite pojavu grčeva.

Probiotici. Razna istraživanja su pokazala da bebe koje pate od kolika imaju drugačiju crevnu mikrofloru, a u tome mogu pomoći odgovarajući probiotici koje će vam preporučiti pedijatar. Nipošto ih ne kupujte na svoju ruku.

12800817924_4595e2861c_z

Topli oblozi. Nekim bebama beskrajno godi toplina na stomačiću, jednostavno napunite termofor toplom ili mlakom vodom, umotajte u peškir i stavite na svoj stomak, zatim stavite bebu da legne na vas. Pripazite samo da termofor ne bude previše topao.

Masaža. Ovo funkcioniše samo kod nekih beba, sa masažama krenite nežno, više mazite stomačić nego masirajte. Neke bebe u masaži uživaju dok nekima smeta.

Glasovna stimulacija. Bebe jednostavno obožavaju zvuk koji ih podseća na otkucaje srca zato se potrudite i imitirajte taj zvuk da bi se beba smirila. Mnoge mame širom sveta su potvrdile da bebe smiruje i ako s njima sednete pored sušilice za veš dok radi,  a može ih umiriti i zvuk usisivača.

Tišina. I dok neke bebe uživaju u buci, drugima prija apsolutni mir i tišina U tom slučaju lezite sa bebom u mračnu sobu, mazite je i nunajte.

Kretanje. Bebe u većini slučajeva smiruje blagi pokret kad je u pitanju bilo koji problem, čak i kolici. Možte bebu nositi u sling marami ili kengur nosiljci tako da licem bude okrenuta prema vama, da čuje otkucaje vašeg srca i da je greje vaše telo. S druge strane možete je voziti u kolicima ili ljuljati u onim malim ljuljaškama namenjenim upravo za bebe. Otkrijte koji to pokret najlakše smiruje vaše maleno.

Vožnja automobilom. Svi mi koji imamo decu smo bar jednom seli u auto noću da bi provozali bebu ne bi li se umirila. Iz nekog razloga bebe vožnja veoma smiruje i zato ako ste ništa drugo nije upalilo probajte sa vožnjom po naselju.

Promenite okruženje. Ako su bebu kolici zatekli dok ste u kući pokušajte promeniti okruženje i iziđite u kratku šetnju, novi pogled, zvuk i miris mogu odvratiti pažnju bebi od kolika. S druge srane ukoliko ste ceo dan napolju bebi će u tom slučaju možda više prijati mirno kućno okruženje.

Promenite poziciju. Kad nosite bebu u naručju isprobajte nekoliko različitih pozicija dok ne nđete onu na koju beba najbolje reaguje. Neke bebe vole da se nose uspravno neke vole kad ih se polegne, a u većini slučajeva kad su u pitanju kolici bebama najviše paše kad ih okrenete na stomačić.

Kupanje. Topla kupka za vreme kolika može opustiti bebu i odvratiti joj pažnju. Za vreme kupanja pokušajte imitirati zvuk otkucaja srca vodom, to će dodatno umiriti bebu.

Ponudite bebi cuclu. Iako se cucla baš i ne preporučuju u situacijama kad bebu ne možete umirti slobodno joj ponudite cuclu i ne osećajte se krivima zbog toga. Ako baš ne želite cuclu podstičite dete da sisa palac.

13425013855_8d49a78ac1_z

Da li je beba ne tolerantna na određenu hranu?

Jedan od uzroka problema sa stomakom koji imitiraju, ali i ne uzrokuju kolike je netolerancija na određene namirnice. Ako sumnjate da je u pitanju ovaj problem onda treba da obratite pažnju na nekoliko stavki.

Prilagodite sopstvenu ishranu bebi ukoliko dojite.  Ako sumnjate da beba loše reaguje na nešto što vi jedete putem mleka, razgovarajte sa lekarom. Od pomoći može biti da eliminišete mlečne proizvode (mleko, sir, jogurt) nekoliko nedelja, a ako ne primetite promenu onda probajte izbaciti neke druge namirnice poput pšenice, jaja, orašastih plodova, kofeina i čokolade.  Nakon nekoliko dana odricanja, jednu po jednu namirnicu ponovno uvodite u ishranu i čekajte reakciju. Ovaj proces traje nešto duže, ali ako ćete tokom njega otkriti šta to smeta vašoj bebi biće od koristi.

Postoje li lekovi za kolike?

Postoji nekoliko lekova za kolike koje lekari preporučuju, ali za ni jedan od njih nije naučno dokazano da zaista deluju. Veoma je važno da bebi ne dajte lekove koje su vam preporučili u apoteci, nikakve biljne čajev, suplemente, ni rižine pahuljice ili bilo koju drugu krutu hranu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar