Menu 

Sigurni smo da ne postoji roditelj na ovom svetu koji je miran i opušten kad mu je dete bolesno, makar se radilo i o najobičnijoj prehladi. Kad su u pitanju male bebe ta briga je još veća, jer bebe ne znaju da kažu šta ih tačno boli i kako se osećaju. Donosimo vam najčešće zdravstvene probleme kod beba i kako da ih rešite.

Tokom prve godine života vaša beba će sigurno iskusiti bar jedan od problema koje vam danas otkrivamo i bilo bi dobro da ste upućeni šta treba da radite u takvim situacijama. Krenimo redom.

Zatvor. Opstipacija ili zatvor je veoma česta pojava i prema nekim procenama pogađa čak 30 odsto beba nekom trenutku. Kad je u pitanju učestalost stolice kod beba ne postoji tačan broj prema kome treba da se ravnate, vaša beba može da kaki nakon svakog obroka, a može i svaki drugi dan. Sve zavisi od toga šta beba jede i pije. S vremenom ćete sami spoznati kakav je ritam vaše bebe. Ako ste zabrinuti da vaša beba ima zatvor treba da obratite pažnju na nekoliko stvari; ako beba nije kakila tri i više dana, a kad kaki jasno je da joj je neugodno to je znak da se radi o ztvoru. Ako je bebina stolica tvrda i veoma teško prolazi kroz creva to se takođe vodi kao zatvor iako je redovna.

Tečna stolica, verovali ili ne, može takođe biti znak zatvora, jer se može desiti da tačna stolica prođe kroz tvrde u pelenu.  Više o zatvoru čitajte u tekstu „Kako prepoznati zatvor kod beba“.

8563047101_47cfec4a31_z

Kašalj i prehlada. Teško da ćete moći vašu bebu sačuvati od prehlade celu prvu godinu života bez obzira koliko se trudite. U vazduhu bukvalno postoji stotine virusa i bebin organizam ne može tek tako da se brani jer joj je imunitet još uvek u razvoju. S druge strane, bebe su veoma zanatiželjna bića i sve stavljaju u usta što naravno povećava šanse od prehlade. Prehlade su posebno česte u jesen i zimu kada deca više vremena provode u zatvorenom gde se virusi lakše prenose s osobe na osobu.

Prehladu kod beba pepoznaćete po curećem nosu, kijanju, mogućem kašlju i malo povišenoj temperaturi. Beba koja je samo prehlađena i dalje će imati energije i moći će se igrati, a ako je reč o nekoj težoj infekciji verovatno će biti pomalo nervozna i bezvoljna. Pročitajte i „Kako lečiti prehladu kod beba“.

Pelenski osip. Pelenski osip je problem sa kojim ćete se sigurno susuresti u jednom trenutku bebinog života i to najverovatnije u prvih šest meseci. Osip nikako nije znak da zapostavljate svoju bebu. Bebe imaju veoma osetljivu i nežnu kožu pa se osip veoma brzo može razviti, ali činjenica je i da će se pojaviti ako je beba previše dugo vremena provela u mokroj peleni. Osip može izazvati i neka nova hrana koja će promijeniti kompoziciju stolice i iritirati bebinu kožu. Pročitajte i koja su to „Prirodna rešenja za osip kod beba“.

Proliv. Proliv je u dojenačkom dobu bebe prilično teško prepoznati jer i normalna stolica je u tom periodu učestala i prilično retka. Kad je u pitanju proliv, stolica je prilično vodenasta, a ima i nešto jači miris nego obično. Normalna stolica kod dojenih beba jeste retka, ali uglavnom nema neugodan miris. Proliv uzrokovan virusnom infekcijom može biti praćen povrćanjem, bolovima u stomaku, povišenom temperaturom. S druge strane proliv uzrokovan bakterijama je praćen grčevima, sukrvicom u stolici. Povišenom temepraturom i u pojedinim slučajevima povraćanjem. Proliv ponekad uzrokuje i alergija na hranu ili reakcija na neki lek. Pročitajte i „Stomačni bolovi kod beba“. 

3614712612_0c0462bc80_z

Infekcije ušiju. Bebe najčešeće obolevaju od infekcija uha, a čak 80-90 odsto dece je iskusi do treće godine života. Zašto je to tako? Zato jer su bebe fizički predisponirane da lakše dobiju infekciju ušiju. Mali prostor iza bubnjića je spojen sa zadnjim delom grla, uskim kanalom koji se zove Eustahijeva tuba. Sve što utiče na normalnu funkciju ove tube ujedno blokira i normalnu drenažu iz srednjeg uha. Česte prehlade ili alergijske reakcije povećavaju rizik od infekcija. Kod beba se češće javlja infekcija nego kod predškolaca i školaraca jer je kod njih tuba nešto spljoštenija. Kako bebina glava raste tako se i tuba naginje pa je ventilacija srednjeg uha pojednostavljena. Najčešći simptomi upale su: nagla promena u ponašanju, trljanje ili povlačenje ubolnog uha, povišena temperatura, ponekad mučnina, povraćanje ili proliv. Više pročitajte u tekstu „Infekcija ušiju kod beba – šta treba da znate“.

Povraćanje. Sve bebe povremeno povraćaju i to ne treba da bude neki veliki razlog za brigu. Povraćanje je nešto obilnije od bljuckanja. Ako je beba pod određenim stresom i nugodno joj je kad bljucka ob+nda je najverovatnije u pitanju povraćanje. Povraćanje može biti znak neke bolesti, stomačnog virusa, infekcije urinarnog trakta, infekcije uha ili problema sa hranjenjem. Više o ovom problemu čitajte u „Povraćanje kod beba i dece“.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar