Menu 

Krivica je nešto što je pored neprospavanih noći i menjanja pelena sastavni deo života novopečenih majki. Mi vam donosimo listu stvari oko kojih nikako ne bi trebalo da se osećate krivima.

Sve mlade majke pre nego na svet donesu svoje bebe misle da će lako izlaziti na kraj sa novonastalom situacijom, ali to u većini slučajeva nije baš tako. Ukoliko ne možete da izlazite na kraj sa svim što mislite da treba da obavite, nikako nemojte da se osećate krivima. Donosimo vam nekoliko situacija zbog kojih se mlade majke često osećaju loše, a ne bi trebalo.

Veštačko mleko

Bez obzira koji su vaši razlozi zbog kojih niste ispoštovali preporuke Svetske zdravstvene organizacije i vašu bebu dojili najmanje godinu dana, nikako ne treba da se stidite zbog toga. Dojenje je divna stvar, ali ako ste dali sve od sebe i nikako ne uspevate u tome, ne brinite, i bebe koje nisu dojene su zdrave i savim dobro napreduju.

dreamstime_s_15953839

Kupovne kašice

Svi oni silni blenderi i aparati za pravljenje domaćih kašica su zaista kvalitetni i korisni, ali čemu davati veliku svotu novca na nešto što možda nećete imati vremena da koristite. Ne treba da se osećate krivima što vašu bebu hranite kupovnim kašicama. Raspitajte se koji su najkvalitetniji proizvođači, posavetujte se sa pedijatrom, dobro čitajte etikete na proizvodima i nemate brige.

Bebisiterka

Ne treba da se osećate loše ukoliko osetite potrebu da izađete na večeru sa vašim partnerom ili na kafu sa drugaricama. Za mlade majke je veoma važno da održavaju socijalni život i zato pozovite u pomoć baka servis, tetke ili bebisiterku.

Vreme za sebe

Biti novopečena mama nije ni malo jednostavno i zato nek vas ne čudi vaša potreba za samoćom i vreme provedeno pred televizorom ili sa omiljenom knjigom. Dogovorite se sa vašim partnerom da čuva bebu nekoliko puta nedeljno na sat vremena da biste mogli da se posvetite sebi. Nije važno da li ćete to vreme provesti na socijalnim mrežama, u teretani, na jogi ili pred televizorom. Vi ga zaslužujete!

dreamstime_s_28803034

Zaostajanje sa kućanskim poslovima

Pa šta ako vam se nakupio veš za peglanje ili suđe u sudoperu, ako je vašem detetu potrebna pažnja ostavite sve i posvetite se njemu. Neka potrebe vaše bebe uvek budu ispred obavaljanja kućanskih poslova. Nažalost, oni će još uvek strpljivo čekati da ih obavite na miru kad se beba zaigra ili kad spava.

Na kraju krajeva, ako vam baš smetaju te mrvice na podu dok se vi posvećujete bebi neka vaš partner usisa i obriše prašinu.

 

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar