Menu 

Tokom leta sigurno niste terali decu da idu na spavanje u devet sati i puštali ste ih da uživaju u raspustu na najbolji mogući način. Upravo iz tog razloga prilagođavanje na ponovno rano ustajanje i školski raspored može biti poprilično teško. Evo nekoliko saveta.

Mnogi roditelji za vreme raspusta deci ne ograničavaju upotrebu računara i mobilnih telefona, ali kad škola počne to sigurno treba da se promeni. Da bi dete brže zaspalo kad ode u krevet uvedite pravilo da se telefoni i laptopi ne unose u sobu pre spavanja, već da se ostavljaju u dnevnom boravku ili kuhinji. Čak 62 odsto ispitanih (1656 dece uzrasta 13-16 godina) priznalo je da koriste mobilne telefone i računare nakon što legnu u krevet što povećava šanse da ujutro budu pospani i u većini slučajeva ne mogu se koncentrisati na časovima.

Ako vaše dete, uzrasta do 13 godina treba da ustane u 7 časova ujutro potrebno mu je najmanje 10 sati sna ne bi li ujutro bilo odmorno i spremno da sve časove odsluša bez problema. Odredite da je vreme za odlazak u krevet 8:30 naveče i ostavite pola sata vremena detetu da zaspi. I ne odustajte ukoliko vam kažu da im se ne spava, nakon napornog dana u školi i vannastavnih aktivnosti zaspaće čim spuste glavu na jastuk. Ukoliko mislite da će biti neizvodivo sa 11 naveče preći na 9, za spavanje pomerajte granicu svakodnevno za pola sata dok ne dođete do magičnih 8:30 za spavanje.

Pre spavanja deca ne bi trebalo da imaju neke veoma živahne aktivnosti koje će ih razbuditi, radite nešto opuštajuće i gledajte da je svako veče ista rutina. Neka to bude, kupanje, čitanje, igranje monopolija, nije važno, ali važno je da uđete u svakodnevnu rutinu, a isto važi i za tinejdžere.

Ograničite vreme koje vaša porodica provodi za računarom pre spavanja. Ova ne važi samo za decu već i za roditelje. Pozavršavajte sve što trebate, pregledavanje pošte i priprema posla za sutra puno pre određenog vremena za spavnja i ugasite računar. Nema izuzetaka, ništa nije toliko hitno da ne može sačekati do sutra.

Napravite da soba vaše dece bude umirujuća oaza koja će mamiti na spavanje, prigušite svetla našpricajte malo spreja sa umirujućim mirisom lavande, spremite nered i vaše dete će sigurno zaspati bez problema.

Da bi deca lakše zaspala po noći veoma je bitno da budu aktivna tokom dana. Ukoliko pored škole nemaju nekih vannastavnih aktivnosti koje ih umaraju obavezno ih vodite u šetnje, na igranje, trčanje, vežbanje. Ne samo da će lakše zaspati nego će im boravak na svežem vazduhu poboljšati zdravstveno stanje i pojačati imunitet.

Nova školska godina može biti veoma stresna za mnogu decu, što ima lako može poremetiti ritam spavanja i zato se potrudite da vaša kuća bude zona bez stresa. Pričajte sa decom o svakom strahu i problemu koji ga muči, a koji su vezani za školu. Razgovarajte, pružite mu podršku i neka oseti da ste tu za njega.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar