Menu 

Druga polovina avgusta poprilično je stresan period za roditelje školaraca, jer treba se pripremiti za novu školsku godinu. Mi vam donosimo nekoliko saveta kako da se organizujete i ovu godinu učinite manje stresnom.

Roditelji početak školske godine verovatno puno teže podnose nego sama deca jer to uglavnom znači mnogo više obaveza. Pokušajte doneti neke od ovih odluka i rešiti se bespotrebnog stresa kojeg jesen donosi.

Jedna od glavnih odluka koju treba da donesete jeste da prestanete obavljati stvari za vaše školarce koji oni nesumnjivo mogu odraditi i sami. Nemojte im spremati knjige, pripremati užinu. Dovoljno su veliki da to urade i sami. Kad je u pitanju pisanje zadaće napravite raspored kad zadaća treba da se piše, a u pomoć priskačite samo u ekstremno teškim situacijama.

Današnja deca previše olako shvataju školu i zbog vremena u kom odrastaju misle da je školsko gradivo „mačiji kašalj“ jer kako su savladali najnoviju igricu igricu na računaru, a da ne mogu tablicu množenja. Problem nastaje kad uvide da sve to nije baš toliko jednostavno pa se veoma lako obeshrabre. Da biste motivisali dete nemojte hvaliti njegovu inteligenciju već trud koji ulaže da savlada gradivo i na taj način ćete se rešiti ispitivanja i vežbanja do dugo u noć.

Nipošto se ne osećajte krivima što nećete biti kod kuće, zbog posla, baš svaki put kad vaš školarac stigne kući, deca to doživljavaju puno opuštenije nego što mi mislimo. U većini slučajeva mi smo im leva smetala i zato ih pustite i budite uz njih onda kada vam to traže, posebno kad je u pitanju pomoć oko školskih zadataka.

Ove godine pokušajte da dobro upoznate nastavnike/učitelje vaše dece jer ste u slučaju njihovog obrazovanja jedan tim i veoma je važno da se razumete i da ste na istoj talasnoj dužini. Odlazite redovno na informacije i roditeljske sastanke, ponekad vam učitelj može reći stvari koje ni vi sami niste primetili u vezi vašeg deteta.

Fokusirajte se na sadašnjost, ne opterećujte dete nepotrebnim planovima za budućnost. Ne možete osmogodišnjaku reći da je uspeh koji će steći u drugom razredu veoma bitan za njegovu akademsku budućnost, neće vas shvatiti, idite korak po korak. Veoma je važno da pustite dete da samo zasluži svoje ocene. Ako mu crtanje ne ide od ruke, nije bitno da dobije trojku iz likovnog, bitno je da se potrudio i da vi niste umešali svoje prste u njegov rad.

Ma koliko škola i obrazovanje bilo važno pokušajte opušteno pristupiti školskim obavezama, nemojte od muve praviti slona. Ne postavljajte previsoke ciljeve i ne lečite svoje ambicije preko svoje dece.

A, mi vam želimo još jednu, srećnu i uspešnu školsku godinu.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Zlata New Profil Rochat

Napišite komentar