Menu 

Biti mama koja radi puno radno vreme nikad nije bilo jednostavno, ali čini nam se da je to danas puno teže nego kad smo mi bili mali. Oni koji rade od 8 do 4 su zasta retki, a život se sveo na bespoštednu borbu sa vremenom. Mi imamo nekoliko saveta koji će vam pomoći da pametno rasporedite vreme tako da ne budu zakinuti ni posao ni porodica.

Većina majki koje rade puno radno vreme osećaju stres i na neki način krivicu što ne provode više vremena sa svojom dečicom. Sve što vam je potrebno da se tog osećaja rešite jeste dobra organizacija.

?????????????????????????????????????????????????????????????????

Oslobodite se osećaja krivice. Umesto da kukate i žalite sami sebe što ne provodite više vremena sa klincima uradite nešto da to promenite. Na kraju krajeva razmišljajte u tom pravcu kako će vaš posao detetu obezbediti bolju budućnost. U životu je potrebno odrediti prioritete, i pokušajte staviti do znanja šefovima da niste na raspolaganju 24 časa dnevno, već samo u sklopu radnog vremena. Isto tako važno je da znate da niste sami, razgovarajte sa partnerom o tome i podelite svoja osećanja. Na kraju krajeva ni njemu sigurno nije lako izbivati iz kuće.

Pronađite kvalitetan vrtić ili dadilje. Da biste na poslu bili rasterećeni veoma je važno da dete upišete u vrtić za koji znate da u njemu rade edukovani vaspitači. S druge strane ukoliko imate tu mogućnost unajmite nekoga da čuva dete u vašem domu ili angažujte bake što je uvek najbolja opcija, jer njima najviše verujemo. Veoma je važno da o detetu dok ste na poslu vodi računa neko kome bezrezervno verujete.

Neka dan počne bez stresa. Potrudite se da zaobiđete jutarnju frku, probajte se organizovati i većinu onoga što bi trebalo da pripremite ujutro, napravite veče ranije tako da ujutro posvetite svoje vreme detetu. Pomozite mu oko spremanja, razgovarajte šta ga čeka taj dan, ne gubite vreme na spremanje užine, knjiga ili garderobe.

Napravite kalendar obaveza. Napravite kalendar koji će stajati u kuhinji u kome će biti zabeležene sve aktivnosti i obaveze vezane za kuću koje treba obaviti. Beležite i one svakodnevne posliće od usisavanja do pranja veša, ali uvrstite i vreme sa detetom koje ćete provesti onako kako ono želi. Ovakav raspored će vam pomoći da bolje organizujete vreme provedeno kući i da ne bude uvek frka.

Razgovarajte sa poslodavcem. Iako je to poprilično nezahvalno pokušajte razgovarati sa svojim šefom o tome kako ne možete ostajati prekovremeno i želite svoj posao odrađivati samo u okviru osam sati. S druge strane jedino vi možete znati kakav je vaš poslodavac i da li će uzeti u obzir vašu molbu ili neće. To je kod nas jako rizično ako uzmemo u obzir da žene dobijaju otkaz čim zatrudne.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Razgovarajte sa decom tokom dana. Na svu sreću tehnologija je danas zaista olakšala komunikaciju pa se sa decom možete čuti i videti tokom dana. Na pametni telefon instalirajte Skype i nazovite klince samo da vas vide. Razgovarajte šta je bilo u školi, šta imaju za zadaću…

Ne nosite posao kući. Kad napokon stignete kući sa posla potrudite se da budete fokusirani na porodicu, na pregledavajte mejlove i društvene mreže. Ugasite telefon i ne palite laptop već se posvetite svojoj deci. To će u početku biti teško ali istrajte.

Organizujte porodične aktivnosti. Kad god imate slobodnog vremena organizujte posebne porodične aktivnosti koje će klince zabaviti i na neki način im nadoknaditi vreme s vama. Pošto tokom radne nedelje verovatno ne ručate zajedno vikendom napravite pravu malu gozbu za doručak. Pripremajte zajedno vaša omiljena jela i svi zajedno jedite za stolom.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Provedite posebno vreme sa pratnerom. Veoma je važno da ne zapustite ni partnera. Ako oboje radite i viđate se samo naveče, onda jednom nedeljno organizujte veče nasamo kada ćete se posvetiti jedno drugom i pretresti sve ono što si niste stigli reći jedno drugom tokom sedmice. Zamolite bake da pričuvaju klince u tom slučaju.

Posvetite se sebi. U celoj toj strci i nemanju vremena može se desiti da u potpunosti zanemarite svoje potrebe, a to nikako ne smete dopustiti. Povremeno se osamite i radite nešto bez partnera i dece. Idite na kafu, jogu, čitajte knjigu ili odgledajte film koji već dugo želite pogledati.

Sve zaposlene mame znaju koliko je teško organizovat poslovni i privatni život tako da niko ne ispašta, ali sve je stvar dobre organizacije.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar