Menu 

Jedna od najvažnijih osobina koju svaki roditelj treba da usadi svom detetu je svakako iskrenost i govorenje istine, ali prolazeći kroz razne faze u odrastanju deca obično prolaze i kroz tu lažljivu. Donosimo vam nekoliko saveta šta da radite kad dete počne da laže.

Učeći decu da budu iskrena, od najranijeg detinjstva ih učite da rešavaju životne situacije bez da moraju lagati i na taj način ih osposobljavate za samostalni život. Odrasli i deca lažu iz gotovo jednakih razloga: da bi se izvukli iz problema, da bi impresionirali nekoga, za neku ličnu satisfakciju ili jednostavno da budu ljubazni. Naučite kako na pravi način da odreagujete na dečije laganje u zavisnosti od uzrasta.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Deca od 2-4 godine

U ovom periodu dečija moć izražavanja je poprilično ograničena i oni baš ne razumeju gde počinje, a gde završava istina. Deca u ovom periodu života imaju problem da razlikuju realnost od mašte, želja, fantazije i strahova. Ponešeni jakim emocijama sa kojima ne znaju da se nose deca mogu insistirati na lažima, da im je mali brat, na primer, pojeo keks iako to očito nije istina.

U tom slučaju poslužite se diplomatskim načinom razgovora i zapitajte samo “Stvarno? Onda to na tvojoj bradi sigurno nisu mrvice od keksa?”. U ovom razdoblju deca su previše mala da bi ih se kažnjavalo zbog laganja, ali im na suptilan način morate pokazati kako je iskrenost važna osobina.

Oko četvrte godine deca postaju nešto verbalnija i odgovor na svako pitanje će im biti verovatno “ne”. Razgovarajte sa detetom o laganju, šta je ispravno, a šta nije. Sigurno mu nećete dugo držati pažnju, ali upornost će se na kraju isplatiti. Isto tako izbegavajte da izvlačite istinu na videlo osim ako je u pitanju neka ozbiljna situacija.

Deca od 5-8 godina

U ovom periodu deca uglavnom lažu ne bi li testirali granice i videli sa čim sve mogu da se izvuku posebno kad je u pitanju škola, kazne, zadaća i prijatelji. I u ovom periodu može biti veoma teško ukazati detetu na grešku, sreća je što su njihove laže uglavnom bezazlene i lako uočljive. Otvoreno razgovarajte o lažima, uopšteno, čitajte edukativne knjige koje se bave ovim problemom, primetite svaki put kad je dete iskreno čak i kad je nešto zgrešilo i pohvalite ga.

Kod dece školskog uzrasta takođe je važno da imaju dobar uzor kad je u pitanju iskrenost. Dobro pazite šta govorite detetu i pred detetom čak i kad su u pitanju one najbezazlenije male laži koje govorite prijateljima, roditeljima i šefovima na poslu.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Deca od 9-12 godina

U ovom periodu deca su već dovoljno, odgovorna, zrela i upoznata sa mogućim posledicama laganja. Ipak u tom periodu se javlja i onaj buntovnički duh pa im već pomalo počinju smetati kazne koje dobijaju za svoje male nestašluke te gledaju kako da se izvuku, čime drugim nego malim lažima. Isto tako kod dece se u ovom periodu života počne javljati i savest pa nakon laganja većina njih oseća veliki osećaj krivnje sa kojim se teško nose, jer još uvek nisu toliko zreli.

Sada već možete razgovarati sa klincima o razlici između dobrih i loših laži, ukažite im na to da je laganje ponekad pristojno i neizbežno ako nekoga ne želite povrediti. Vaše ponašanje je i dalje od najvećeg značaja zato pazite kako se ponašate, poradite na poverenju jer klinci koji mogu otvoreno razgovarati sa roditeljima obično puno manje lažu od dece koja prešućuju stvari zbog straha od kazne.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar