Menu 

Nažalost, već smo navikli da modni časopisi, filmovi, serije i mediji našoj deci šalju potpuno pogrešnu sliku o idealu lepote i nameću im gotovo nedostižne standarde, ali granica je još jednom pređena. Na virtuelanom tržištu aplikacija pojavile su se dve veoma uvredljive aplikacije, a jedna od njih se zove „Fat girl dress up“.

U opisu aplikacije piše da je ona namenjena za sve dečake i devojčice i još se dodaje da će devojčice virtuelni lik moći obući i srediti poput princeze tako da se više neće osećati debelo. Ne možemo, a da se ne zapitamo gde je bila pamet čoveku koji osmislio ceo ovaj koncept.

Možda vam se na prvu loptu cela ova ideja čini pozitivnom te da će dobro doći svim devojčicama koje imaju problema sa težinom, da će lakše prihvatiti sebe i svoje telo, ali mi ne bismo brzali sa zaključcima.

Evo šta još piše u opisu aplikacije:

aplikacija2

“Učinite da debela devojka izgleda mlado i lepo pomoću ove igrice oblačenja i mejkovera… Fitnes nije jedino što je potrebno debelim devojkama ovih dana, moda i garderoba su takođe veoma važan deo i njihovih života. Zato sve vi buckaste devojke budite u toku, pratite najnovije trendove, zaboravite na svoje slabosti i obucite se tako da ne izgledate debelo“.

I kad prelistate fotografije ove aplikacije možete sami zaključiti da nikakve dobre namere ni pozitivnog uticaja tu nema. Na jednoj od fotografije prikazana je simpatična gojazna devojka koja sedi na kauču, koji puca pod njenom težinom, a iznad glave leti oblačić u kome piše „samo dva hamburgera dnevno“.

Gojaznost je problem sa kojim se bori veliki broj populacije, a poslednjih nekoliko godina je zabeležen veliki broj gojazne dece i mi smatramo da gojaznost nikako ne bi trebalo slaviti već bi trebalo promovisati zdrav život, zdravu hranu i redovnu telovežbu.

S druge strane, postoji aplikacija „Don’t be a fat girl“ koja možemo slobodno reći promoviše anoreksiju više od svih pro-ana internet starnica zajedno. U ovoj aplikaciji glavni lik je devojka Ana koja ima problema sa celuitom, a vi joj možete pomoći da reši problem. Naime na samom početku igre devojku je potrebno izvagati, uzeti joj mere, zatim je namazati anticelulitnim kremama, priuštiti joj masažu, zamotati je u foliju, staviti je na dijetu i uključiti u sportski program, a sve to da bi opet bila lepa, mršava i savršena.

Obavezno kontrolišite šta vaša deca rade na internetu i na svojim mobilnim uređajima, posebno ako su u osetljivom adolescentskom dobu. Ukoliko primetite čudno ponašanje pokušajte razgovarati sa njima, pružite im podršku.

Ove aplikacije su dostupne za iPhone i iPad uređaje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar