Menu 

U poslednjih nekoliko dana društvene mreže preplavljene su videom u kome su prikazane reakcije dečaka kome je rečeno da ošamare lepu devojčicu. Ovaj snimak je deo kampanje koja želi da podigne svest ljudi kad je u pitanju nasilje nad ženama. Mi se pitamo da li je ovo baš pravi način.

Video će na prvu kod većine nesumnjivo izazvati snažne emocije i malo je onih koji će ostati imuni, ali mi ne možemo, a da se ne zapitamo da li decu treba stavljati u bilo kakav kontekst povezan sa zlostavljanjem žena.

Video je snimljen u Italiji i prikazuje reakcije dečaka od 7-11 godina kojima je rečeno da ošamare devojčicu ispred sebe. Njihove rekcije su iskrene, dečije, zbunjeni su, smijulje se, a iza kamere se nalazi Luca Lavarone koji ih prvo pita šta misle o devojčici koju su tek upoznali, a zatim im kaže da je ošamare.

Niti jedan dečak prikazan na snimku nije pristao da ošamari devojčicu, a većina je kao razlog navela to da je devojčica lepa i da se devojčice ne sme udarati. Ptanje je da li bi reakcija bila jednaka da je reko puta njih stajala devojčica koja je nešto manje slatka i lepa, a isto to su primetili i mnogobrojni gledaoci koji su ostavili svoje komentare ispod klipa na YouTube kanalu.

Poruka koju je ovaj video trebalo da prenese jeste da tu devojčicu ne treba ošamariti ne samo zato što je žena što automatski implicira na to da je inferiornije biće nego zato što je nasilje pogrešno, uvek i prema bilo kome.

Bez obzira na sve, ovaj video jeste korak u pravom smeru i nemamo nameru da ga kritikujemo u bilo kom smislu, ali pored prave može poslati i mnogo drugih skrivenih poruka koje se mogu izvući iz konteksta. Dečaci ne treba da tuku devojčice bez obzira bile one lepe ili ne, devojčice ne treba da tuku dečake, dečaci ne treba da tuku druge dečake, devojčice ne treba da tuku druge devojčice. Učite decu da je nasilje neprihvatljiva opcija bez obzira na to kome je upućeno. To je prava poruka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar