Menu 

Hemoroidi su varikozne vene, krvni sudovi koji postanu neobično otečeni i obično se pojavljuju u području rektuma. Njihova veličina varira tako da mogu biti od veličine grožđice do veličine zrna zrelog grožđa. Uglavnom izazivaju svrab, bolni su te dovode do krvarenja iz rektuma posebno tokom obavljanja nužde. Evo šta sve treba da znate o postporođajnim hemoroidima.

Iako je to problem o kome se malo priča jer je većini žena prilično neugodno da priznaju kako imaju ovaj problem, ali on je u trudnoći i tokom postporođajnog perioda prilično učestao i nemate čega da se stidite. Žene ih u većini slučajeva prvi put dobiju za vreme trudnoće, a ukoliko ste ih imali i pre trudnoće sve prilike su da ćete ih dobiti i kada ostanete u drugom stanju. Na svu sreću u većini slučajeva nestaju sami od sebe ubrzo nakon porođaja.

Zašto nastaju hemoroidi?

Trudnoća je period kada su žene sklonije dobijanju hemoroida baš kao i varikoznih vena  u nogama pa čak i u vulvi iz brojnih razloga.  Jedan od njih je što uvećana materica pritiska vene u karlici, posebno inferiornu venu cava koja se nalazi sa desne strane tela, a prima krv iz donjih ekstremiteta. Upravo taj prtisak može usporiti povratak krvi iz donjeg dela tela što automatski povećava pritisak na vene ispod materice i uzrokuje njihovo uvećanje.

Kao dodatak svemu tome, trudnoća povećava nivo hormona progesterona koji uzrokuje slabljenje zidova vena i one zbog toga mnogo lakše otiču nego obično. Progesteron takođe doprinosi zatvoru i usporavanju rada creva. Kao što je već poznato zatvor vodi do naprezanja što izaziva hemoroide ili pogoršava njihovo stanje. Hemoroide je moguće dobiti i prilikom tiskanja, tokom drugog stadijuma porođaja.

442504714_7603b9fb75_z

Kako ublažiti neugodnost koju uzrokuju hemoroidi

 • Na pogođeno područje stavite hladan oblog prekriven nekim mekanim materijalom, nekoliko puta u toku dana. Led može ublažiti otok i neugodnost. Neke žene na hladan oblog stavljaju i hamamelis koji dodatno neguje.
 • Potopite zadnjicu u topu vodu u lavoru ili kadi nekoliko puta dnevno po deset minuta. Mnogim ženama je ovo donelo olakšanje.
 • Isprobajte smenjivanje toplih i hladnih obologa. Prvo stavite hladnu kompresu zatim sedite u toplu vodu.
 • Nakon svakog vršenja nužde nežno očistite bolno područje vodom. Pokušajte ne koristiti toalet papir.
 • Ako već koristite toalet papir potrudite se da to bude onaj najmekši koji neće dodatno iritirati zahvaćeno područje.
 • U apotekama potražite kremu koja sadrži anestetik ili čepiće koje možete koristiti čak i ako dojite, ali se obavezno pre upotrebe konsultujte sa lekarom.
 • Smanjite pritisak na vaše rektalno područje. To znači da izbegavate dugotrajno sedenje ili stajanje. Lezite i odmarajte kad god za to imate priliku. Za vreme čitanja, dojenja ili gledanja televizora.
 • Za trenutno olakšanje možete popiti paracetamol ili neku drugu tabletu protiv bolova koja je sigurna za upotrebu ukoliko dojite. U svakom slučaju pitajte lekara šta je to što smete uzimati.

Kako ubrzati proces izlečenja?

hrana

Ukoliko usvojite neke zdrave navike ubrzaćete ceo proces zacelenja i na taj način izbeći pojavu hemoroida kasnije u životu.

 • Prva i osnovna stvar je da pod svaku cenu izbegavate mogući zatvor, odnosno da vam rad creva bude dobar. To znači da morate jesti hranu bogatu vlaknima  (voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke), piti dosta voda, redovno vežbati čak i onda kad imate malo vremena izađite u brzu šetnju. Po potrebi od lekara zatražite da vam preporuči suplemente koji sadrže dodatna vlakna.
 • Kada osetite potrebu da idete u wc nemojte odgađati, jer to izaziva sušenje stolice pa kasnije vodi do zatvora, a to sigurno ne želite.
 • Radite Kegelove vežbe. Ove vežbe poboljšavaju cirkulaciju u rektalnom području i jačaju mišiće kojima je okružen anus. Ovim vežbama se takođe jačaju i toniraju mišići kojima je okružena vagina, a to pomaže da se telo brže oporavi od samog porođaja.

Kad je vreme da se obratite lekaru?

Ako svi vaši napori da se osećate bolje i sami rešite problem jednostavno nisu urodili plodom, primetili ste krvarenje onda je vreme da se obratite lekaru. U većini slučajeva, hemoroide koji su nastali tokom trudnoće je najbolje ostaviti da prođu sami od sebe, naravno uz ove naše savete koji će vam sigurno pomoći da se osećate bolje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar