Menu 

U gotovo svim porodilištima širom sveta običaj je da se beba kupa odmah po rođenju ili nakon što neko kratko vreme provede na majčinim grudima. Međutim, među porodiljama postoji novi trend – odlaganje kupanja.

Iako je to gotovo pravilo koje se poštuje u celom svetu, novopečene mame su počele da prate trend koji se sa tim u potpunosti kosi. Naime one zahtevaju da se beba ne kupa čak ni nekoliko dana posle porođaja. Broj mama koje poštuju ovu praksu je sve veći jer postoji verovanje da što duže onaj sloj bude na bebi to će brže doći do povezianja i lakše tranzicije sa dojenjem. Neke majke koje su praktikovale ovaj trend su izjavile kako su bebe divno mirisale i kako bebe nis kupane i do četiri dana nakon porođaja.

Mi ne možemo, a da se ne zapitamo da li ove majke znaju nešto što mi ne znamo ili je reč o praznim verovanjima?

Prednosti odlaganja prvog kupanja

6194704872_2a10e9b2b6_z

Naučnici kažu da čak postoji nekoliko prednosti kad je u pitanju odlaganje prvog kupanja, ali za početak da vam objasnimo šta je to vernix onaj beličasti sloj kojim je beba prekrivena nakon rođenja. Vernix se počinje formirati na koži oko 18 nedelje trudnoće. Njegova funkcija je da hidratizuje bebinu kožu i štiti je unutar materice, ali i nakon samog rođenja. U amterici on hidratizuje kožu i olakšava prolazak bebe kroz porođajni kanala, a nakon porođaja štiti bebinu kožu od uticaja iz vanjskog sveta.

Neki stručnjaci kažu da je to nalik kao kad nanesete previše hidratantne, masne kreme na telo koja se ne apsorbuje pa višak jednostavno obrišete ili operete. Isto tako u prilog tome govori i činjenica da amniotska tečnost u materici stvara savršene uslove za bebin život i ne može biti toliko loše da sav taj sloj duže vreme nakon poroda ostane na babinoj koži. Amniotska tečnost koja ostane na bebinoj koži pospešuje proizvodnju vitamina K.

Treba napomenuti da odlaganje prvog kupanja nije nikakva nova praksa, ali u poslednje vreme većina roditelja želi pričekati najmanje 12 sati pre nego okupaju bebu po prvi put. Odlaganje kupanja se uglavnom radi da bi beba duže ostala sa majkom i da bi joj se stabilizovala telesna temperatura, a postoje i neke zdravstvene beneficije. Lekari tvrde da vernix ne treba prati ni brisati jer on potpomaže i jačanje bebinog imuniteta i čini bebinu kožu hidriranom. Dovoljno je samo da majka nakon poroda lagano obriše bebu.

Kupanje bebe odmah nakon samog poroda znači i odvajanje od majke što porodiljama nikako ne paše posebno onima koje su imale prilično naporan i težak porođaj.

13978884379_58206368a4_z

Koliko je predugo vremena za odlaganje?

Neke majke žele pričekati sa kupanjem 12 sati dok neke čekaju nešto duže do 4 dana dok ne dođu kući i prvo kupanje obave same. Baš kao i kod drugih aspekata porođaja i ovo treba da se ostavi na izbor roditeljima da sami odluče da li žele bebu kupati odmah ili nešto kasnije. Neki pedijatri čak kažu da ne vide niti jedan razlog zašto bi se beba kupala odmah po rođenju, oni čak preporučuju da se pričeka najmanje šest sati u toplijim krajevima i 24 časa u nešto hladnijim uslovima pre prvoh kupanja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar