Menu 

Trudnoća je poseban trenutak u životu svake žene. To je vreme promena, vreme kada posebno treba da vodimo računa o sebi. Kad je u pitanju višestruka trudnoća pažnja treba da bude još veća.

Saznanje da nosite blizance može biti, uzbudljivo, zbunjujuće pa čak i zastrašujuće. LifePress Magazin donosi vam odgovore na pitanja koja najčešće postavljaju trudnice koje imaju višestruku trudnoću.

Treba li jesti drugačije i više za razliku od žena koje nose jednu bebu?

Kad je u pitanju blizanačka trudnoća definitivno je potrebno unositi više kalorija nego kad nosite samo jednu bebu. Stručnjaci kažu da bi žena po pravilu trebalo da unosi po 300 kalorija dnevno za svaku bebu. Ukoliko nosite blizance to bi značilo dodatnih 600 kalorija na vašu standardnu ishranu što otprilike iznosi oko 2800 kalorija dnevno.

dreamstime_s_30951442

Ako imate višestruku trudnoću trebalo bi da imate najmanje pet obroka dnevno (tri glavna obroka i dve užine) čak i kada niste preterano gladni.

Ne plašite se broja kalorija o kojem pričamo jer nisu sve kalorije jednako građene. Jedite raznovrsnu hranu, prepunu vitamina i minerala, a siromašnu prerađenim šećerima. Za zdravu višestruku trudnoću potrebni su vam proteini, ugljikohidrati i masti u dovoljnim količinama.

Sirevi, mleko, meso, jaja, orašasti plodovi i ulja će pospešiti rast vaših beba. Napunite vašu dijetu svežim voćem, povrćem i neizostavnim žitaricama.

Koliko kilograma treba dobiti?

U trudnoći brojanje kilograma može biti puno značajnije od brojenja kalorija, a u slučaju višestruke trudnoće da biste rodili zdrave bebe sa zdravom porođajnom težinom potreban vam je popriličan broj kilograma.

Najvažnije je dobiti kilograme u ranijem stadijumu trudnoće kada se bebe brzo razvijaju i rastu jer u tom periodu i vi imate više mesta za unos hrane.

Kao neke osnovne vrednosti stručnjaci tvrde da žene koje nose blizance treba da dobiju od 17-22 kilograma dok žene koje nose trojke bi trebalo da dobiju od 25-30 kilograma, a da postignete zdravu kilažu tokom trudnoće svakako će vam pomoći vaš lekar.

Da li je potrebno uzimanje posebnih vitamina?

Prenatalni vitamini su veoma važni za svaku trudnoću, ali vam tokom višestruke trudnoće nije potrebna neka posebna formula. Standardna doza vitamina biće sasvim dovoljna.

Žene koje nose više od jedne bebe su pod većim rizikom od nedostatka gvožđa u krvi pa ćete verovatno morati raditi testove koji će taj nivo utvrditi. U nedostatku gvožđa moraćete uzimati određene suplemente koje vam lekar preporuči.

Ko neželjeni efekat uzimanja suplemenata gvožđa može se pojaviti mučnina ili opstipacija pa porazgovarajte sa lekarom kako da rešite ove probleme ukoliko su se pojavili.

Koliko vode je potrebno piti?

Čak i ako spadate među žene koje bez problema piju preporučenu dnevnu dozu vode od osam čaša, moraćete još povećati unos vode. Posebnu pažnju na dehidraciju organizma je potrebno obratiti tokom drugog dela trudnoće jer manjak tečnosti može dovesti do rizika od prevremenog porođaja.

Neki stručnjaci preporučuju čak neverovatnih 16 čaša od 2 decilitra u toku dana ukoliko imate višestruku trudnoću.

dreamstime_s_30631859

Vežbanje i višestruka trudnoća

Ako ste zdravi, nemate nikakvih problema s trudnoćom i nosite blizance velika je verovatnoća da možete nastaviti sa svojim redovnim fizičkim aktivnostima prilagođenim vašem stanju. Sve dok vam lekar ne savetuje drugačije.

Veoma je važno da vežbe budu usporene, nežne i opuštajuće. Intenzivni treninzi u ovom slučaju nisu preporučljivi. Najbolje opcije su plivanje, šetanje, vodeni aerobik, i joga za trudnice.

Pobrinite se da unosite dovoljno tečnosti pre, za vreme i nakon vežbanja i ukoliko osetite nešto poput vrtoglavice, bolova i nepravilnog rada srca prestanite odmah bez obzira koju vežbu radite.

Imajte na umu da je nošenje više od jedne bebe u stomaku svojevrsna fizička aktivnost.

Izbegavajte podizanje teških stvari, saginjanje i dugotrajno stajanje bez odmora.

Kad dostignete 24-tu nedelju trudnoće trebalo bi olakšate sa vežbanjem i svu potrebnu energiju usmerite prema bebama. Upražnjavajte lagane šetnje i plivanje.

Ako nosite tri ili više beba sigurno ćete želeti da vam trudnoća što lakše prođe i zato se ne forsirajte, što više odmarajte i odlazite samo u lagane šetnje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar