Menu 

Trudnoća može da utiče na promenu dioptrije, a posebnu pažnju treba da obrate na promene žene koje su kratkovide, jer postoji mogućnost da budu upućene na porođaj carskim rezom.

Čak i kod žena koje nemaju problema s vidom mogu se javiti mućenje pogleda, pa i slabljenje vida. Praćenje stanja i češće kontrole preporučuju se ženama koje imaju dioptriju (posebno onu veću i posebno one sa miopijom).

Za sve trudnice

Tudnoća može da utiče na vid bilo koje trudnice, ali većinom  tudnoća (pa i kod onih sa dioptrijom) prođe bez značajnih promena. Naime, promene u hormonima, metabolizmu, cirkulaciji mogu da utiču na oči. Zadržavanje vode može, na primer, da utiče na to da se očno dno poveća malo – što dovodi do promena u korekciji vida sočivima ili naočarama. Zato i tokom trudnoće nije preporučljiva ni laserska korekcija vida.

trudnica suncane naocare

Promene su retke u normalnoj trudnoći mada je moguće da imate malih problema sa vidom na daljinu. Većinom to su kratkotrajne promene i nestaju nakon poroda.

Čak i ako nosite naočare (osim ako imate baš veliku dioptriju) teško da će doći do promene vida. Neće biti potrebno da kupujete nove naočare, jer i ako bude promena one su kratkotrajne i prolaze par meseci posle porođaja.

Može vam se dogoditi, takođe, da su vam oči malo više iziritirane tokom trudnoće, pa i za vreme dojenja. A kod žena koje nose sočiva može doći do nekih otežanja i žuljanja, pa se savetuje da ih nose malo ređe ili da povremeno prelaze na naočare.

Glaukom se, s druge strane, ponekad poboljša tokom trudnoće, pa ćete verovatno trebati da se konsultujete češće sa oftalmologom, posebno oko korišćenja lekova.

Takođe, ako radite za računarom pravite češće pauze da ne biste izazvali suvoću i iritaciju.

Simptomi na koje treba paziti

trudnica sa naocarama i bokserskim rukavicamaAko imate visok krvni pritisak ili preeklampsiju to može da utiče na vid. Javite se doktoru ako primetite dupli vid, zamagljen pogled, preosteljivost na svetlo, privremeni gubitak vida ili pojavu tačkica u pogledu.

Za one sa dioptrijom

Kod dalekovidosti (“plusa”) obično nema problema i ne dolazi do porasta dioptrije. Ali, žene sa miopijom, kratkovidne (“minus”) treba da budu na oprezu i do promena može da dođe tokom trudnoće, ali i samog porođaja.

Najviše se obraća pažnja na promene na očnom dnu, do kojih može doći usled miopije, ali i dijabetesa ili nekog drugog degenerativnog poremećaja očnog dna. Žene koje imaju veliku dioptriju, veliki minus (bično je to iznad -5) se obično upućuju na porođaj carskim rezom, ali to ne mora uvek da bude slučaj. Naime, oftalmolog na osnovu visine miopije i izgleda očnog dna pravi procenu rizika. Ako nema degenerativnih promena na očnom dnu postoji mogućnost da vas upute na prirodni porod uprkos velikoj dioptriiji. Ali, većina oftalmologa će im ipak preporučiuti porođaj carskim rezom da bi se izbegla mogućnost nastanka ablacije – zbog slabosti retine usled njenog istezanja – kod miopije.

Zato, ako je utvrđeno da je retina istanjena ili su primećene neke degenerativne promene na očnom dnu, bićete najverovatnije upućene na carski rez. Niame, u tim slučajevima postoji velika opasnost od nastanka rupture (prsnuća) retine i ablacije. To može da dovede do slepila ako zahvati žutu mrlju.

Trudnice sa manjom dioptrijom i koje nemaju problema sa očnim dnom i pritiskom verovatno neće biti upućene na carski rez.

Na pregled kod oftalmologa ćete biti upućeni verovatno u 9. mesecu, jer tada će najbolje biti utvrđen nivo rizika.

trudnica kupuje bebi odecu

Na porođaj sa sočivima i naočarama ili ne

Naravno, vi možete da u porođajnu salu idete sa sočivima ili naočarama, ali to se ne preporučuje. Naime, porođaj može potrajati, može se javiti žuljanje, iritacija i infekcija, a verovatno nećete nakon porođaja moći da ustanete i kako treba skinete sočiva.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Mina

    Nekoliko meseci pre trudnoce pocela sam da nosim sociva koja se mogu neprekidno nositi 6 dana i 6 noci bez skidanja (ne navodim naziv da ne bi bila reklama, ali izgoogle-ajte same) i nosenjem tokom citave trudnoce testirala sam ovaj navod proizvodjaca. Uverila sam se da ne dolazi ni do najmanjih smetnji i pred sam porodjaj sam odlucila da cu ipak krenuti sa socivima na porodjaj. Skidala sam ih svakodnevno oko termina kako bih bila sigurna da kada porodjaj krene, imam mogucnost da ih nosim celih 6 dana bez skidanja. Tako sam i uradila, na porodjaju nisam imala nikakvih problema sa socivima, kasnije mi je malo smetala suvoca vazduha u sobi (slabo provetravana, uz centralno grejanje), ali sam sa sobom ponela rastvor za osvezavanje sociva i to mi je bilo dovoljno da ga ukapam u oci i bez problema izguram i kompletan postporodjajni period u bolnici sa socivima (bez vadjenja), a mnogo mi je znacio dobar vid tokom citavog tog perioda.

Napišite komentar