Menu 

Spontani pobačaj je veoma zastrašujuće iskustvo za svaku ženu bez obzira da li je u pitanju prva, druga ili peta trudnoća. Otkrijte koji su prvi simptomi spontanog pobačaja i kad treba da zovete lekara.

U medicini se svaki spontani pobačaj do 12 nedelje trudnoće smatara ranim, nakon 20 nedelje trudnođe gubitak bebe sa vodi kao prevremeni porođaj. Otkrivamo vam sve što treba da znate.

Koliko su česti rani pobačaji?

spontani pobačaj

Nažalost, rani pobačaj je veoma učestala pojava kod žena širom sveta, a velika je verovatnoća da se desi čak i pre nego žena otkrije da je u drugom stanju. Procenjuje se da se čak neverovatnih ¾ oplođenih jajašaca izgubi u prvim danima trudnoće.

Nakon pozitivnog testa za trudnoću šansa za rani pobačaj je 1:5. Pobačaj u bilo kom stadijumu trudnoće je veoma težak udarac za ženu i dolazi kao neverovatan šok i nikako nemojte misliti da ne treba da žalite za svojim gubitkom.

Šta uzrokuje spontani pobačaj?

Iako medicina nema konkretan odgovor na ovo pitanje, veruje se da spontani pobačaj dolazi onog trenutka kad se fetus ne razvija na način na koji bi trebalo da se razvija, a jedan od najčešćih uzroka su problemi sa hromozomima. Ti problemi nastaju bez ikakvog razloga i veoma su male šanse da se ponove.

Da bi se fetus normalno razvijao potreban mu je određeni broj zdravih hromozoma i to 23 od majke i 23 od oca. Hromozomalne abnormalnosti sprečavaju razvoj fetusa. Ove abnormalnosti se mogu desiti zbog pogrešnog broja hromozoma ili promene u njihovoj strukturi. U ovim slučajevima do pobačaja dolazi u najranijem stadijumu trudnoće.

Simptomi spontanog pobačaja  – kad se javiti lekaru

  • Vaginalno krvarenje u bilo kojoj količini bi trebalo prijaviti lekaru.
  • Grčevi i bol u stomaku. Bol u stomaku može biti jedan od simptoma trudnoće, ali nemojte nagađati, već posetite lekara.
  • Neobičan vaginalni iscedak. Bilo da je iscedak smećkaste ili roza boje, odmah se javite lekaru.
  • Povišenu temperaturu u ranom stadijumu trudnoće nikako ne bi trebalo zanemariti.
  • Izbacivanje tkiva, bilo komadića posteljice, mebrana i ostalog tkiva može biti posebno traumatično i ako se desi odmah se javite vašem lekaru ili u najbliču bolnicu.

grcevi u stomaku

Šta se dešava nakon spontanog pobačaja?

Kod polovine spontanih pobačaja, zadržavanje u bolnici nije potrebno jer telo u potpunosti samo obavi pobačaj i u tom slučaju nije potreban nikakav poseban tretman nakon pobačaja. Krvarenje obično prestaje 7-10, najduže 14 dana nakon pobačaja i sve što će vam biti potrebno jeste odmor, topli oblozi, lekovi protiv bolova i naravno uteha ljudi koje volite.

Ako krvarenje ne prestaje ni nakon dve nedelje trrebalo bi da se obratite lekaru jer će vam u tom slučaju biti potrebna posebna nega. Krvarenje može da znači da je tkivo od trudnoće ostalo u materici. To se zove nepotpun pobačaj i u tom slučaju je potrebna lekarska intervencija.

test za trudnoću

Kako preboleti?

Sve žene koje su doživele spontani pobačaj reći će vam da telo brzo ozdravi, ali da sa dušom to nije slučaj. Od prvog trenutka kad saznamo da nosimo bebu, mi već unapred razmišljamo i mislimo na mesece radosti i slatkog iščekivanja koji dolaze. Upravo iz tog razloga, spontani pobačaj je veoma traumatično iskustvo bez obzira u kom stadijumu trudnoće se desi.

Dajte si vremena da prebolite i prežalite svoj gubitak, jer ćete jedino na taj način moći misliti na budućnost  i možda da probate ponovo. Ukoliko ponovno zatrudnite, kako se nositi sa osećajem straha i neizvesnosti pročitajte u tekstu „Trudnoća nakon spontanog pobačaja“.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar